Pod każdą postacią, deserowa, mleczna czy z dodatkami smakuje wybornie. Idealnie pasuję, aby uczcić ważne wydarzenia w życiu, miło spędzić czas w fajnym towarzystwie. Jest wspaniała kiedy dzielimy się nią z ukochaną osobą
½ kg sera białego 3 krotnie mielonego
3 jajka
1/2 szkl cukru
50g masła
1 budyń waniliowy
kilka kropel aromatu pomarańczowego
dekoracje
glassage czekoladowa
dekoracje z dr Oetkera
Pyszny królewski sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ciasto.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy pokrojone zimne masło/margarynę i wszystko razem siekamy. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywcą i odkładamy na pół godziny do zamrażarki.
Masa serowa:
W garnku roztapiamy masło/margarynę i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy, dodajemy żółtka i ucieramy na puszysta masę. Dodajemy ser, aromat pomarańczowy, przestudzone masło i budyń. Wszystko dokładnie mieszkamy. W drugiej misce ubijamy białek na sztywno i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając szpatułką na jednolitą masę. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy ciastem kruchym i wylewamy na nie masę serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godzinę. Na przestudzony sernik wylewamy glassage czekoladowy dekorujemy według uznania.
Komentarze