Ogórki kanapkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki dokładnie umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry krajalnicą do wędlin lub nożem. Do umytych wyparzonych słoików poukładać ciasno ogórki w słoikach. Przygotowanie zalewy do ogórków. Do dużego garnka wlać wodę dodać cukier, gorczycę, pieprz, kurkumę, ziele angielskie,sól zagotować dodać ocet, gotować pod przykryciem 5 minut. Gorącą zalewą zalać ogórki, zakręcić słoiki.
Pasteryzacja: Słoiki wstawić do pasteryzatora , tak by woda sięgała ¾ słoików. Ustawić temperaturę na 85 stopni, Słoiki wstawić do gorącej wody pasteryzować około 10 minut w zależności od wielkości słoika. Wodę w garnku zagotować pod przykryciem wstawić słoiki z ogórkami, od chwili wrzenia gotować 5-7 minut. Gorące słoiki z ogórkami, przykryć ręcznikiem lub kocem i zostawić do wystygnięcia
Komentarze