Ogórki kanapkowe

4.49 (202 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

ogórki świetnie się przechowują zimą,

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 5 kg ogórków średniej wielkości w miarę jednakowej wielkości
    · 6 szklanek wody
    · 5 szklanek octu spirytusowego 10% pojemność 250ml
    · 5 szklanek cukru
    · 3 łyżki gorczycy
    · 3 łyżki ziaren czarnego pieprzu
    · 3 płaskie łyżki kurkumy
    · 30 ziaren ziela angielskiego
    · 3 płaskie łyżki (ok45g) soli do przetworów.
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki kanapkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry krajalnicą do wędlin lub nożem. Do umytych wyparzonych słoików poukładać ciasno ogórki w słoikach. Przygotowanie zalewy do ogórków. Do dużego garnka wlać wodę dodać cukier, gorczycę, pieprz, kurkumę, ziele angielskie,sól zagotować dodać ocet, gotować pod przykryciem 5 minut. Gorącą zalewą zalać ogórki, zakręcić słoiki.
    Pasteryzacja: Słoiki wstawić do pasteryzatora , tak by woda sięgała ¾ słoików. Ustawić temperaturę na 85 stopni, Słoiki wstawić do gorącej wody pasteryzować około 10 minut w zależności od wielkości słoika. Wodę w garnku zagotować pod przykryciem wstawić słoiki z ogórkami, od chwili wrzenia gotować 5-7 minut. Gorące słoiki z ogórkami, przykryć ręcznikiem lub kocem i zostawić do wystygnięcia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować