Karmelizowane jabłka

  • wyświetlono: 649 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Karmelizowane jabłka są bardzo aromatyczne dodatkowo możemy dodać skórkę z cytryny i pomarańczy

22046683_10214433863502243_8758974175629932867_n
  • 3 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

składniki

2 kg kwaśnych jabłek
60dag-80dag cukru
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
2 łyżeczki przyprawy do szarlotki lub cynamonu
dodatkowo
1 opakowanie konfitur fix jeśli robimy do słoików.

Sposób przygotowania przepisu:

Karmelizowane jabłka

  • 1. 1.jabłka myjemy,obieramy pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę 5 x 7 mm.
    2. Z pomarańczy i cytryny wyciskamy sok.
    3. Do garnka wkładamy pokrojone jabłka, cukier, wlewamy sok.z pomarańczy i cytryny.
    4.Dokładnie mieszamy.
    5.Gotujemy na dużym ogniu 10-15 minut, cały czas mieszając, aż jabłka nabiorą jasnozłotego szklistego koloru.
    6. Dodajemy przyprawę do szarlotki i konfitur fix.
    7. Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików odwracamy do góry dnem i pozostawimy do wystudzenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przetwory_z_ fiskars jabłka

Komentarze

Podobne przepisy

Jabłka na zimę

Dodane przez: Skotka

Jabłka na zimę

Robiąc przetwory na zimę z jabłek,...

Jabłka suszone

Dodane przez: edytaha

Jabłka suszone

Jabłuszka w sam raz do wigilijnego...

Jabłka prażone do szarlotki

Dodane przez: ewaeu

Jabłka prażone do szarlotki

Takie jabłuszka możemy wykorzystać...

Jabłka prażone z cynamonem do szarlotki

Dodane przez: Kloruś

Jabłka prażone z cynamonem do szarlotki

Jabłka prażone z cynamonem są jedną...

smażone jabłka na zimę

Dodane przez: bpuzio

smażone jabłka na zimę

idealne do naleśników, na kanapkę...

owoc_ma_moc

Dodane przez: PolskaGotuje

Czereśnie karmelizowane w cukrze

Słodkie czereśnie, które zamknęłam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE