Pyszne bułeczki z konfiturą

5 (1 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

W moim domu nie ma, aż takiej tradycji pieczenia tego typu wypieków. Pora to jednak zmienić. Pyszne bułeczki z konfiturą to doskonałe połączenie puszystego ciasta drożdżowego i domowej konfitury.

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto drożdżowe
    350 g mąki pszennej
    100 g cukru
    100 g masła
    50 ml mleka 3,2%
    25 g świeżych drożdży
    4 żółtka
    nadzienie
    150 g dżemu wiśniowego lub konfitury
    lukier
    100 g cukru pudru
    50 ml wody
    50 ml soku z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Drożdżówka

Pyszne bułeczki z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe: Świeże drożdże wraz z dwoma łyżkami ciepłego mleka i mąki pszennej mieszamy. Rozczyn odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy. Studzimy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
    Nadzienie: Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 sztuk. Do każdego kawałka ciasta nakładamy po łyżce nadzienia. Zawijamy w koło. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
    Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
    Lukier: Cukier puder, wodę i sok z cytryny mieszamy. Dekorujemy nim bułeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Cukier Mleko Masło Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować