Bułeczki na kremówce z konfiturą wiśniową

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodkie bułeczki idealne są do niedzielnej kawy lub herbatki.

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • rozczyn:
    - 5 dag świeżych drożdży
    - 300 ml śmietanki kremówki 30 %
    - 2 łyżeczki cukru
    - 2 łyżki mąki tortowej

    ciasto:
    - 2 jajka
    - 0,5 szklanki cukru
    - 3 szklanki mąki tortowej
    - 4 łyżki oleju


    dodatkowo:
    - 2 słoiczki konfitury wiśniowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bułeczki na kremówce z konfiturą wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Kremówkę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej drożdże i cukier, dodajemy mąkę i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  • 2. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy, olej, rozczyn i zmiksowane składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część wałkujemy i smarujemy konfiturą, zwijamy jak roladę, kroimy ostrym nożem w plastry.
  • 4. Pieczenia: Plastry ciasta lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-45 minut do zrumienienia się. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować