Bułeczki na kremówce z konfiturą wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn: Kremówkę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej drożdże i cukier, dodajemy mąkę i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2.Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy, olej, rozczyn i zmiksowane składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część wałkujemy i smarujemy konfiturą, zwijamy jak roladę, kroimy ostrym nożem w plastry.
4.Pieczenia: Plastry ciasta lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-45 minut do zrumienienia się. Gotowe!
Komentarze