Pyszna tarta z bananami otulonymi domowym budyniem waniliowym, bitą śmietaną oraz solonym sosem karmelowym na kruchym cieście o bajecznym smaku.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto kruche:
15 dag masła
1/4 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń waniliowy (creme patissiere):
400 ml mleka
ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
4 duże żółtka
70 g cukru
25 g mąki pszennej
25 g skrobi ziemniaczanej
Solony sos karmelowy:
28 g masła
55 g jasnego brązowego cukru
90 ml śmietany kremówki 30%
duża szczypta soli
Krem śmietankowy:
300 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka i 1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka pasty lub ekstraktu z wanilii
Ponadto:
3 banany
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny -
Pyszna tarta z bananami i solonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać jajka i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. Formę na tartę średnicy ok. 23 - 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać, np. ziarna fasoli, które obciążą ciasto. Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, obniżyć temperaturę do 180ºC, wstawić z powrotem do piekarnika i podpiekać dodatkowe 5 - 8 minut lub do zrumienienia spodu. Wyjąć, wystudzić.
2.Budyń waniliowy (creme patissiere):
W większym garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok. Żółtka i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do białości.
Dodać mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną i dalej ubijać, aż do uzyskania gładkiej pasty. Do pasty dodać 100 ml wrzącego mleka, zmiksować do połączenia. Zahartowaną pastę jajeczną wlać do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszać, do połączenia. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, często mieszając. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała powierzchni kremu, odstawić do wystudzenia (podczas studzenia nie wolno mieszać).
3.Solony sos karmelowy:
W małym garnuszku roztopić masło. Wsypać cukier, wymieszać i zagotować. Gotować przez 2 - 3 minuty, aż cukier się rozpuści, przybierze barwę głęboko-bursztynową. Powoli wlewać śmietankę, dodać sól i mieszając często zagotować i kontynuować gotowanie przez około 3 minuty do lekkiego zgęstnienia. Powinno powstać pół szklanki sosu karmelowego.
4.Krem śmietankowy:
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić.
Ponadto:
Banany pokroić na plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny (aby nie ściemniały) Wykonanie: Na kruchy spód wyłożyć wystudzony budyń. Na budyń wyłożyć pokrojone banany, częściowo je do niego wkładając. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę i polać sosem karmelowym. Smacznego :)
Komentarze