Mocno czekoladowe, miękkie, bardzo łatwe ciasto na każdą okazję. Wegetariańskie, bez jajek, na oleju. Szybkie, smaczne i można urozmaicić je dowolnymi orzechami, jagodami, suszonymi owocami. Przełożyć dżemem lub dowolną masą.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
450 g mąki
7 łyżek prawdziwego kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
220 g cukru
cukier waniliowy
480 ml wody
180 oleju
2 łyżki octu
1-2 łyżki mielonych orzechów
tłuszcz do formy
do nasączenie ciasta: 3- 4 łyżki herbaty lub rumu, likieru, wody z sokiem z cytryny, według upodobań
Sos karmelowy:
na 300 ml sosu
200 g cukru
Krem z solonym karmelem:
500 g serka mascarpone
200 ml słodkiej śmietanki
200 g sosu karmelowego( lub całość i śmietan-fixy)
ewentualnie 2 śmietan-fixy
90 g masła
125 g śmietany
1/2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
Czekoladowe ciasto z solonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremkę nasmarować tłuszczem. Najpierw łączymy suche składniki: mąkę przesiać, dodać kakao, sodę, sól, mielone orzechy i wymieszać. Na końcu dodać cukier i cukier waniliowy.
2. Następnie dodajemy mokre składniki: wodę, olej i ocet. Mieszamy i przekładamy do przygotowanej foremki. Powierzchnię należy wyrównać łopatką.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 30- 35 minut do suchego patyczka. Kompletnie studzimy i przekrajamy dwa razy.
3. Cukier wsypać do garnka i skarmelizować na średnim ogniu. Nie mieszać, tylko obserwować, żeby nie przypalić. Gdy cukier zacznie się topić, można lekko poruszać garnkiem, żeby cukier roztopił się równomiernie. Następnie zmniejszyć ogień i dodać masło. Wymieszać rózgą kuchenną, a gdy masło się roztopi, zdjąć z ognia. Odczekać parę sekund i wlać śmietankę. Uwaga, masa zaczyna parować i bulgotać. Na koniec wsypać sól gruboziarnistą. Ochłodzić przed dodaniem do kremu.
4. Serek mascarpone przełożyć do miski i wymieszać z schłodzonym sosem karmelowym. Śmietankę ubić na sztywno. Ewentualnie dodać 2 śmietan-fixy. Bitą śmietanę ostrożnie dodać do masy i wymieszać. Odrobinę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego na dekorację. Krem dobrze schłodzić w lodówce.
5. Składanie torcika: dolny placek ułożyć na tortownicy. Nasączyć np. herbatą. Posmarować 1/3 masy. Położyć drugi placek, nasączyć i rozsmarować na nim 1/ 3 masy. Przykryć ostatnim plackiem i nasączyć. Wierzch i boki posmarować resztą kremu. Udekorować według uznania np. wycisnąć wzorki przy pomocy rękawa cukierniczego. Brzegi obsypać mielonymi orzechami. Na wierzchu ułożyć czekoladowe ziarnka kawy.
Komentarze