Czekoladowe ciasto z solonym karmelem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mocno czekoladowe, miękkie, bardzo łatwe ciasto na każdą okazję. Wegetariańskie, bez jajek, na oleju. Szybkie, smaczne i można urozmaicić je dowolnymi orzechami, jagodami, suszonymi owocami. Przełożyć dżemem lub dowolną masą.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g mąki
    7 łyżek prawdziwego kakao
    2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka soli
    220 g cukru
    cukier waniliowy
    480 ml wody
    180 oleju
    2 łyżki octu
    1-2 łyżki mielonych orzechów
    tłuszcz do formy
    do nasączenie ciasta: 3- 4 łyżki herbaty lub rumu, likieru, wody z sokiem z cytryny, według upodobań
    Sos karmelowy:
    na 300 ml sosu
    200 g cukru
    Krem z solonym karmelem:
    500 g serka mascarpone
    200 ml słodkiej śmietanki
    200 g sosu karmelowego( lub całość i śmietan-fixy)
    ewentualnie 2 śmietan-fixy
    90 g masła
    125 g śmietany
    1/2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Babki

Czekoladowe ciasto z solonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę nasmarować tłuszczem. Najpierw łączymy suche składniki: mąkę przesiać, dodać kakao, sodę, sól, mielone orzechy i wymieszać. Na końcu dodać cukier i cukier waniliowy.
    2. Następnie dodajemy mokre składniki: wodę, olej i ocet. Mieszamy i przekładamy do przygotowanej foremki. Powierzchnię należy wyrównać łopatką.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 30- 35 minut do suchego patyczka. Kompletnie studzimy i przekrajamy dwa razy.
    3. Cukier wsypać do garnka i skarmelizować na średnim ogniu. Nie mieszać, tylko obserwować, żeby nie przypalić. Gdy cukier zacznie się topić, można lekko poruszać garnkiem, żeby cukier roztopił się równomiernie. Następnie zmniejszyć ogień i dodać masło. Wymieszać rózgą kuchenną, a gdy masło się roztopi, zdjąć z ognia. Odczekać parę sekund i wlać śmietankę. Uwaga, masa zaczyna parować i bulgotać. Na koniec wsypać sól gruboziarnistą. Ochłodzić przed dodaniem do kremu.
    4. Serek mascarpone przełożyć do miski i wymieszać z schłodzonym sosem karmelowym. Śmietankę ubić na sztywno. Ewentualnie dodać 2 śmietan-fixy. Bitą śmietanę ostrożnie dodać do masy i wymieszać. Odrobinę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego na dekorację. Krem dobrze schłodzić w lodówce.
    5. Składanie torcika: dolny placek ułożyć na tortownicy. Nasączyć np. herbatą. Posmarować 1/3 masy. Położyć drugi placek, nasączyć i rozsmarować na nim 1/ 3 masy. Przykryć ostatnim plackiem i nasączyć. Wierzch i boki posmarować resztą kremu. Udekorować według uznania np. wycisnąć wzorki przy pomocy rękawa cukierniczego. Brzegi obsypać mielonymi orzechami. Na wierzchu ułożyć czekoladowe ziarnka kawy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mascarpone Sola Sos karmelowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować