Kruchy placek haloween z dynią i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, dzielimy je na dwie części i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
Piana:
Z białek (z dodatkiem soli) ubijamy pianę, dodajemy cukier i ubijamy, następnie budyń i mieszamy.
2.Nadzienie:
Kroimy dynię w kostkę. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 20 minut do puszczenia soku. Odcedzamy dynię. Śliwki kroimy w małe kawałki, mieszamy z żurawiną, skórką pomarańczową i cytrynową.
3.Składanie:
Na blaszkę o wymiarach 25 na 36 ścieramy jedną część ciasta na grubych oczkach. Następnie wykładamy ubitą pianę, na pianę – pokrojoną dynię. Następnie na dynię wysypujemy bakalie (suszone owoce, skórkę pomarańczowa i cytrynową). Na górę ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut.
Polewa:
Na wolnym ogniu rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy kakao i wodę. Dokładnie mieszamy. Gdy zacznie zastygać, polewamy wierzch ciasta, tworząc „esy – floresy”.
Komentarze