Deser czekoladowy z solonym karmelem i orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki pokruszyć, ułożyć po łyżce na spodzie pojemników.
2.Cukier z wodą zagotować, roztopić, aż zmieni barwę na bursztynową. /NIE MIESZAĆ/
Zdjąć z ognia, dodać mascarpone, po czym dokładnie wymieszać. Zostawić na ogniu do momentu dokładnego rozmieszania wszystkich grudek. Przestudzić. Do wystudzonego kremu dodać szczyptę soli. Szprycą nałożyć do pojemniczków.
3.Orzeszki drobno posiekać, wyłożyć na krem.
4.Na orzeszki dać po pełnej łyżeczce mleka skondensowanego słodzonego.
5.Śmietanę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną ciepłą czekoladę, dokładnie wymieszać. Szprycą wycisnąć porcję kremu na warstwę orzeszków.
6.Wierzch polać sosem czekoladowym, ozdobić całymi orzeszkami.
Komentarze