Deser czekoladowy z solonym karmelem i orzeszkami

4.5 (157 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takie małe a cieszy:)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SOLONY KARMEL:

    5 dag brązowego cukru
    1 łyżka wody
    25 dag mascarpone
    sól

    CZEKOLADOWA PIANKA:

    200 ml śmietany 30%
    1,5 gorzkiej czekolady

    PONADTO:

    8 herbatników maślanych
    8 dag orzeszków ziemnych niesolonych
    6 łyżek mleka skondensowanego słodzonego
    sos czekoladowy
    orzeszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Orzeszki

Deser czekoladowy z solonym karmelem i orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki pokruszyć, ułożyć po łyżce na spodzie pojemników.
  • 2. Cukier z wodą zagotować, roztopić, aż zmieni barwę na bursztynową. /NIE MIESZAĆ/
    Zdjąć z ognia, dodać mascarpone, po czym dokładnie wymieszać. Zostawić na ogniu do momentu dokładnego rozmieszania wszystkich grudek. Przestudzić. Do wystudzonego kremu dodać szczyptę soli. Szprycą nałożyć do pojemniczków.
  • 3. Orzeszki drobno posiekać, wyłożyć na krem.
  • 4. Na orzeszki dać po pełnej łyżeczce mleka skondensowanego słodzonego.
  • 5. Śmietanę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną ciepłą czekoladę, dokładnie wymieszać. Szprycą wycisnąć porcję kremu na warstwę orzeszków.
  • 6. Wierzch polać sosem czekoladowym, ozdobić całymi orzeszkami.
  • 7. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzeszki ziemne Sola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować