Murzynek z kremem kajmakowym i herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Murzynek
Masło, mleko, cukier, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Do przestudzonej masy dodać mąkę, proszek, żółtka. Wymieszać. Następnie dodać pianę ubitą z białek na sztywno. Przelać do blachy ok. 40 minut w temp. 180 stopni.
Krem
Masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać masę kajmakową.
2.Przełożenie
Murzynek przekroić na pół. Oba placki posmarować dżemem porzeczkowym. Krem podzielić na 3 części. Następnie na pierwszy placek wyłożyć 1/3 kremu. Na masę ułożyć herbatniki, na herbatniki krem, potem po raz drugi warstwę herbatników i ostatnią część kremu. Przykryć drugim plackiem (posmarowaną stroną do środka). Smacznego!
Komentarze