Murzynek z kremem kajmakowym i herbatnikami

4.49 (152 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest nową wersją murzynka, jest szybkie i proste w przygotowaniu. Pięknie wygląda i pysznie smakuje.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Murzynek
    1 kostka masła
    ½ szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    4 łyżki kakao
    4 jajka
    2 szklanki mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia

    Krem
    1,25 kostki masła
    1,5 puszki masy kajmakowej
    4 paczki herbatników pełnoziarnistych

    Dodatkowo
    dżem z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Kajmak Dżemy Herbaty

Murzynek z kremem kajmakowym i herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Murzynek
    Masło, mleko, cukier, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Do przestudzonej masy dodać mąkę, proszek, żółtka. Wymieszać. Następnie dodać pianę ubitą z białek na sztywno. Przelać do blachy ok. 40 minut w temp. 180 stopni.
    Krem
    Masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać masę kajmakową.
  • 2. Przełożenie
    Murzynek przekroić na pół. Oba placki posmarować dżemem porzeczkowym. Krem podzielić na 3 części. Następnie na pierwszy placek wyłożyć 1/3 kremu. Na masę ułożyć herbatniki, na herbatniki krem, potem po raz drugi warstwę herbatników i ostatnią część kremu. Przykryć drugim plackiem (posmarowaną stroną do środka). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbata Herbata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować