Biszkoptowa – karpatkowa pokusa z mlekiem w proszku, nutą kawy i polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka ubić na pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodając po jednym żółtku, cały czas ubijać. Następnie wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać olej i wymieszać. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut.
2.Ciasto ptysiowe
Zagotować wodę, dodać cukier, sól i margarynę. Do zagotowanej masy wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Masę wystudzić. Następnie, cały czas ucierając, do masy dodać po jednym jajku, a na koniec wsypać proszek do pieczenia. Przełożyć ciasto na blaszkę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut.
3.Krem
Żółtka i jako ubić z cukrami na parze przez ok. 10 minut do zgęstnienia. Wystudzić. Masło utrzeć. Mieszając, dodać masę jajeczną. Następnie dodać serek na przemian z mlekiem w proszku. Żelatynę zalać ¾ szklanką zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić na wolnym ogniu. Potem cały czas mieszając mikserem masę, wlać strumieniem rozpuszczoną żelatynę. Kawę zalewamy ½ szklanki wrzącej wody. Studzimy.
Polewa:
Wodę zagotować z cukrem. Zestawić z ognia. Następnie dodać masło i cały czas mieszając, wsypać mleko w proszku. Wszystko dokładnie utrzeć.
Złożenie ciasta:
Biszkopt smarujemy połową masy. Na krem wykładamy biszkopty nasączone kawą, a na biszkopty resztę kremu. Przykrywamy ciastem karpatkowym. Polać polewą. Smacznego!
Komentarze