Biszkoptowa – karpatkowa pokusa z mlekiem w proszku, nutą kawy i polewą

4.5 (183 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Biszkoptowo – karpatkowa pokusa to pyszne ciasto z nieziemskim kremem, nutą kawy i polewą rozpływająca się w ustach. Skusi każdego.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt
    4 jajka,
    4 łyżki oliwy,
    ¾ szklanki cukru,
    ¾ szklanki mąki,
    ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto ptysiowe
    szklanka wody
    pół kostki masła
    szklanka mąki
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka
    1 łyżka cukru
    Szczypta soli



    Krem
    4 żółtka
    1 jajko
    ¾ szklanki cukru
    250 g masła
    300 g waniliowego homogenizowanego serka
    2 szklanki mleka w proszku
    2 łyżki żelatyny

    Polewa:
    3/4 szklanki cukru
    ¼ szklani wody
    ½ kostki masła
    12 dag mleka w proszku

    Dodatkowo
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    okrągłe biszkopty
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Biszkoptowa – karpatkowa pokusa z mlekiem w proszku, nutą kawy i polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka ubić na pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodając po jednym żółtku, cały czas ubijać. Następnie wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać olej i wymieszać. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut.
  • 2. Ciasto ptysiowe
    Zagotować wodę, dodać cukier, sól i margarynę. Do zagotowanej masy wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Masę wystudzić. Następnie, cały czas ucierając, do masy dodać po jednym jajku, a na koniec wsypać proszek do pieczenia. Przełożyć ciasto na blaszkę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut.
  • 3. Krem
    Żółtka i jako ubić z cukrami na parze przez ok. 10 minut do zgęstnienia. Wystudzić. Masło utrzeć. Mieszając, dodać masę jajeczną. Następnie dodać serek na przemian z mlekiem w proszku. Żelatynę zalać ¾ szklanką zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić na wolnym ogniu. Potem cały czas mieszając mikserem masę, wlać strumieniem rozpuszczoną żelatynę. Kawę zalewamy ½ szklanki wrzącej wody. Studzimy.
    Polewa:
    Wodę zagotować z cukrem. Zestawić z ognia. Następnie dodać masło i cały czas mieszając, wsypać mleko w proszku. Wszystko dokładnie utrzeć.
    Złożenie ciasta:
    Biszkopt smarujemy połową masy. Na krem wykładamy biszkopty nasączone kawą, a na biszkopty resztę kremu. Przykrywamy ciastem karpatkowym. Polać polewą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mąka Kawa Mleko Kasza Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować