Piętrowiec z chałwą i delicjami

4.5 (184 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny przekładaniec z biszkoptem, kruchym ciastem, masą czekoladową, kremem chałwowym i delicjami. Jest przepyszny! Gorąco polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 jajek,
    - ¾ szklanki cukru,
    - szklanka mąki tortowej,
    - 5 łyżek oleju,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - szczypta soli,

    Kruchy placek:
    - 1 szklanka mąki,
    - 10 dag masła,
    - 2 łyżki cukru pudru,
    - 2 żółtka,
    - ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa czekoladowa:
    - 3 jajka,
    - ½ szklanki cukru,
    - 1 łyżeczka kakao,
    - 50 g gorzkiej czekolady,
    - 200 g masła,
    Krem chałwowy:
    - 1 szklanka mleka,
    - 4 żółtka,
    - 1 łyżka cukru pudru,
    - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
    - 250 g chałwy,
    - 1 kostka masła,
    Dodatkowo:
    - paczka delicji wiśniowych (ok. 300 g)
    - dowolne nasączenie (opcjonalnie)
    - wiórki czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Piętrowiec z chałwą i delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy ze szczyptą soki na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Wsypujemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszamy delikatnie łyżką. Na koniec wlewamy olej i mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 21x36. Pieczemy 30 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
    Kruchy placek:
    Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy. Wykładamy na blaszkę, na której piekliśmy biszkopt.
  • 2. Masa czekoladowa:
    Jajka ubijamy na parze ok. 10 minut. Dodajemy cukier i ubijamy. Następnie wsypujemy kakao i połamaną czekoladę, i mieszamy do połączenia składników. Masę odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy masło, potem dodajemy po łyżce masy czekoladowej. Wszystko miksujemy na jednolity krem.
  • 3. Krem chałwowy:
    Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną, wlewamy ¼ szklanki zimnego mleka i dobrze mieszamy. ¾ szklanki mleka zagotowujemy i strumieniem wlewamy do niego masę jajeczną, ciągle mieszając trzepaczką. Gotujemy jak budyń do momentu zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy masło, oddajemy chałwę i ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • 4. Składanie:
    Biszkopt dzielimy na dwie części. Pierwszą część nasączamy i rozsmarowujemy na niej ½ masy czekoladowej, następnie układamy delicje, a potem wykładamy resztę masy czekoladowej. Na czekoladową masę nakładamy kruche ciasto, a na nie ½ kremu chałwowego, potem 2 część biszkoptu, który również nasączamy. Wierzch smarujemy resztą kremu chałwowego i dekorujemy wiórkami czekoladowymi. Ciasto jest przepyszne. Gorąco polecam!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Chałwa Czekolada Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować