Piętrowiec z chałwą i delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijamy ze szczyptą soki na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Wsypujemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszamy delikatnie łyżką. Na koniec wlewamy olej i mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 21x36. Pieczemy 30 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
Kruchy placek:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy. Wykładamy na blaszkę, na której piekliśmy biszkopt.
2.Masa czekoladowa:
Jajka ubijamy na parze ok. 10 minut. Dodajemy cukier i ubijamy. Następnie wsypujemy kakao i połamaną czekoladę, i mieszamy do połączenia składników. Masę odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy masło, potem dodajemy po łyżce masy czekoladowej. Wszystko miksujemy na jednolity krem.
3.Krem chałwowy:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną, wlewamy ¼ szklanki zimnego mleka i dobrze mieszamy. ¾ szklanki mleka zagotowujemy i strumieniem wlewamy do niego masę jajeczną, ciągle mieszając trzepaczką. Gotujemy jak budyń do momentu zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy masło, oddajemy chałwę i ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
4.Składanie:
Biszkopt dzielimy na dwie części. Pierwszą część nasączamy i rozsmarowujemy na niej ½ masy czekoladowej, następnie układamy delicje, a potem wykładamy resztę masy czekoladowej. Na czekoladową masę nakładamy kruche ciasto, a na nie ½ kremu chałwowego, potem 2 część biszkoptu, który również nasączamy. Wierzch smarujemy resztą kremu chałwowego i dekorujemy wiórkami czekoladowymi. Ciasto jest przepyszne. Gorąco polecam!
Komentarze