Placki z jabłkiem nigdy się nie nudzą. Przy całorocznej dostępności tych owoców, możemy w każdej chwili smakować pulchnych i delikatnych racuchów. Przepis nie wymaga użycia miksera.
10 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
▸4 jabłka
▸200 ml mleka
▸1 jajo
▸szklanka mąki (u mnie orkiszowa)
▸pół łyżeczki sody
+tłuszcz do smażenia i dodatki
Puszyste placki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy. Dwie sztuki ścieramy na tarce, a dwa pozostałe kroimy na drobną kostkę.
2. Mąkę, sodę, mleko i jajka mieszamy ze sobą. Najpierw dodajemy starte jabłka i mieszamy z masą. Na koniec kawałki i delikatnie mieszamy.
3. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placuszki z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze