Ciasto kokosowe bez jajek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne kokosowe ciasto pięknie wyrośnięte bez dodatku jajek!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 240 g wiórków kokosowych / mąki kokosowej
    400 g mąki
    2 szklanki mleka
    2 łyżeczki sody
    szklanka słodzika/cukru lub więcej wedle uznania
    2 łyżki kakao
    +pół tabliczki czekolady gorzkiej/mlecznej/białek na polewę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy wiórki kokosowe oraz słodzik/cukier, następnie mieszamy ręcznie trzepaczką, aby składniki się połączyły.
    Następnie dodajemy mleko i wszystko dokładnie miksujemy.
    Masę dzielimy na dwie porcje, jedna większa i druga mniejsza do której dodajemy kakao. Masę z kakao miksujemy do połączenia składników.
    Blaszkę (24-26 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy białą masę. Ciemną masę nakładamy porcjami łyżką do tortownicy, która stworzy nam "łatki".
    Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Zalecam nie wyciągać go od razu po upieczeniu przez godzinę.
    Ostudzone ciasto polewamy ulubioną rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kokosowa Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować