spód:
120 g daktyli
90 g płatków owsianych
1 łyżka kakao
1 łyżka masła orzechowego lub oleju kokosowego
50 g orzeszków zmielonych
masa:
200 g płatków owsianych
3 szklanki mleka (ja użyłam migdałowego, może być i zwykłe lub woda)
7 łyżek słodzika/cukru
parę ziarenek wanilii lub aromat waniliowy
polewa:
80 g daktyli
70 g gorzkiej czekolady
łyżka masła orzechowego
pół szklanki mleka
+dodatki na wierzch
Owsiany snickers bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy około godziny, aby zmiękły. Następnie odsączamy z wody.
masa:
Gotujemy mleko/wodę i wsypujemy płatki, słodzik oraz wanilię. Gotujemy, aby płatki wsiąkły cały płyn. Najlepiej jeszcze ciepłe blendujemy na gładszą masę i odstawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.
spód:
Wszystkie składniki łączymy (daktyle pamiętajcie odlać z wody) i blendujemy na gładszą masę. Spód formy (20 cm) wykładamy papierem, boki lekko natłuszczamy i przyklejami paski papieru (wtedy mamy pewność, że ciasto nie przyklei się do formy). Wylepiamy spód i wkładamy do lodówki na 30 minut.
masa:
Ostudzoną masę wykładamy na schłodzony spód i wkładamy ponownie do lodówki.
polewa:
Czekoladę gorzką rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dodajemy masło orzechowe i daktyle. Wszystko blendujemy i polewamy tym nasze ciasto. Wkładamy do lodówki na parę godzin. Gdy polewa lekko stężeję dekorujemy ją wedle uznania.
Komentarze