Churro sernik

4.49 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Długo nie wiedziałam jak nazwać ten sernik. Czy po prostu "gotowany sernik w cynamonowo-cukrowym cieście", czy "sernik cinnamo rolls" a może "churro sernik"? W każdej nazwie jest prawda, pierwsza jest za bardzo opisowa, druga - z wyglądu sernik przypomina zawijane cynamonowe bułeczki, w smaku też ale... smakiem przypomina też słynne churros. Polewa z masła, brązowego cukru i cynamonu wyciśnięta na surowe ciasto podczas pieczenia rozpuszcza się tworząc słodkie cynamonowo-cukrowe rowki, przypominając mi smakiem i troszkę profilem churros. Przepis na Święta i nie tylko :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • cukrowo-cynamonowa polewa:
    100 g miękkiego masła
    1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    1 płaska łyżka cynamonu

    porcja na 2 blaty ciasta:
    300 g mąki pszennej
    150 g cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    200 ml mleka
    2 duże jajka
    120 ml oleju
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

    masa serowa:
    500 g białego sera w kostce
    3 duże jajka
    1/3 szklanki cukru
    1 budyń waniliowy
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Churros

Churro sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wyłożyć masło, dodać brązowy cukier, mąkę oraz cynamon, zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą dużą tylką.
  • 2. Do miski wlać mleko, dodać jajka, olej, mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sól i mąkę ziemniaczaną, zmiksować na jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części, wylać do dwóch tortownic o średnicy 22 cm, wyrównać. Na każdym cieście wycisnąć cukrowo-cynamonową polewę tworząc pięć okręgów (zdjęcie poniżej). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35 minut, do zrumienienia wierzchu. Ostudzić.
  • 3. Do miski wyłożyć ser, dodać cukier, proszek budyniowy i jajka, zmiksować blenderem. wylać na patelnię. Mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1 minuty. Gorącą masę wylać na jeden blat ciasta (nie wyjęty z tortownicy), wyrównać, nałożyć drugi blat ciasta, docisnąć. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować