Rozpływające się w ustach donaty, za którymi dzieci dosłownie szaleją.
2 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
2 i 1/2 szklanki mąki
4 żółtka klasy M
30 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
1/4 szklanki roztopionego masła
szczypta soli
duża szczypta proszku do pieczenia
olej do smażenia
Nadzienie:
4-5 łyżek solonego masła orzechowego
Polewa:
200 g cukru pudru
8-9 łyżek syropu barmańskiego blue curacao
dowolne posypki do dekoracji
Puszyste donaty w smerfnej polewie nadziane masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzewamy, kruszymy do niego drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy do utworzenia się pianki.
Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy pozostały cukier, żółtka, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy.
Pod koniec wyrabiania wlewamy roztopione i wystudzone masło. Łączymy dokładnie z ciastem, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1 - 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm.
Przy pomocy szklanki i kieliszka wykrawamy kształt oponek. Układamy je na papierze do pieczenia, przykrywamy i dajemy im ponownie podrosnąć (ok. 20 minut).
Smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano, po czym ściągamy na papierowe ręczniki.
Wystudzone donaty nadziewamy masłem orzechowym za pomocą szprycy (masło wstrzykujemy w kilku punktach).
Cukier puder mieszamy z syropem, aż powstanie gęsta polewa. Moczymy w niej jedną stronę oponek i posypujemy dowolnymi posypkami.
Komentarze