CHAŁKA DROŻDŻOWA

4.48 (173 ocen)

  • 3 godz.

Tradycyjna chałka drożdżowa obok babek i mazurókw rówież kojarzy nam sie ze Świętami Wielkanocnymi. Możemy ją oczywiście przygotować bez względu na porę roku jako dodatek do naszego śniadania lub podwieczorek z masełkiem i np. ulubionym dżemem.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 60 dag mąki pszennej
    50 g drożdży
    1 żółtko
    2 duże jajka
    1/4 szklanki cukru lub miodu prawdziwego
    2/3 szklanki ciepłej wody
    10 dag roztopionego masła lub 1/4 szklanki oleju rzepakowego

    1 białko + łyżka mleka

    Kruszonka:
    50 g mąki pszennej
    30 g masła
    25 g cukru kryształu

    Opcjonalnie:
    rodzynki



Wystaw ocenę:

4.48 (173 ocen)

Chałka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-07nl72w 1. Mąkę przesiać, ważne aby była co najmniej w temperaturze pokojowej.Zrobic zaczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać część mleka, 1 łyżkę mąki, starannie wymieszać, pozostawić przykryty w ciepłym miejscu.
  • 2. Jajka+ żółtko utrzeć na pulchną masę.
  • image-23b54qy 3. Zaczyn przełożyć do masy jajecznej.Dodawać po łyżce przesianej mąki, oraz wodę a na końcu rozpuszczone masło. Wyrabiać dotąd aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i będzie miało lśniącą powierzchnię.Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny aż ciasto podwoi objętość, miskę przykryć ściereczką.
  • image-1m7dkvy 4. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielic na 4 części, zrobić wałki.
  • image-0fckkdt 5. Wałki spleść w warkocz.
  • image-20cdi9w 6. Przełożyć na formę wylożoną papierem. Posmarować bialkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Pozostawic do wyrośniecią na ok. 20 minut. Posypać kruszonką.
  • 7. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopniok. 50 minut. Przestudzić.
  • image-1cl8roj 8. Kruszonka: wszystkie składniki połączyć wymieszac aby zrobił się "piasek", wstawić do lodówki. Kruszonkę najlepiej przygotowac zanim będziemy wyrabiac ciasto.

Porady

Z podanych składników wychodzi dosyć dużą chałka, można więc z mniejszej części ciasta przygotowac małą babkę lub bułeczkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować