Chałka drożdżowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzać, połowę wlać do małej miseczki, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru oraz tyle mąki aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
2.Masło rozpuścić w rondelku, przestudzić. Jajka utrzeć z resztą cukru oraz z cukrem waniliowym. Pozostałą mąkę wsypać do dużej miski, dodać szczyptę soli, rodzynki oraz skórkę z cytryny. Powoli dodać utarte jajka oraz wyrośnięty zaczyn. Wlewając resztę mleka zagniatać ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od ręki wlać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić ciasto. Ciasto przykryć, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
3.Kiedy ciasto podwoi objętość przełożyć je na stolnicę. Ponownie zagnieść i podzielić na sześć części. Z każdej uformować wałek równej długości. Ułożyć po trzy wałki na blasze i zapleść warkocz. Odstawić na 10 minut. Żółtko dobrze wymieszać z łyżką śmietany, posmarować nim chałki i posypać makiem. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Komentarze