PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Chałka drożdżowa z rodzynkamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/86/afab527105ad958941df9675efe4a6aa6bf527e8.jpeg25601920http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/chalka-drozdzowa-z-rodzynkami
1.
Mleko lekko podgrzać, połowę wlać do małej miseczki, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru oraz tyle mąki aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
2.
Masło rozpuścić w rondelku, przestudzić. Jajka utrzeć z resztą cukru oraz z cukrem waniliowym. Pozostałą mąkę wsypać do dużej miski, dodać szczyptę soli, rodzynki oraz skórkę z cytryny. Powoli dodać utarte jajka oraz wyrośnięty zaczyn. Wlewając resztę mleka zagniatać ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od ręki wlać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić ciasto. Ciasto przykryć, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
3.
Kiedy ciasto podwoi objętość przełożyć je na stolnicę. Ponownie zagnieść i podzielić na sześć części. Z każdej uformować wałek równej długości. Ułożyć po trzy wałki na blasze i zapleść warkocz. Odstawić na 10 minut. Żółtko dobrze wymieszać z łyżką śmietany, posmarować nim chałki i posypać makiem. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze