Chałka drożdżowa z rodzynkami

4.5 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najlepsza ze szklanką ciepłego mleka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2/3 szklanki mleka, 4 dag. świeżych drożdży, 5 płaskich łyżek cukru, 3 czubate szklanki mąki pszennej, 1/2 kostki miękkiego masła, 2 jajka, cukier waniliowy, szczypta soli, pół łyżeczki skórki z cytryny, 1 żółtko, 1 łyżka śmietany, garść rodzynek, do posypania 1 łyżka maku.
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chałka drożdżowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać, połowę wlać do małej miseczki, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru oraz tyle mąki aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Masło rozpuścić w rondelku, przestudzić. Jajka utrzeć z resztą cukru oraz z cukrem waniliowym. Pozostałą mąkę wsypać do dużej miski, dodać szczyptę soli, rodzynki oraz skórkę z cytryny. Powoli dodać utarte jajka oraz wyrośnięty zaczyn. Wlewając resztę mleka zagniatać ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od ręki wlać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić ciasto. Ciasto przykryć, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  • 3. Kiedy ciasto podwoi objętość przełożyć je na stolnicę. Ponownie zagnieść i podzielić na sześć części. Z każdej uformować wałek równej długości. Ułożyć po trzy wałki na blasze i zapleść warkocz. Odstawić na 10 minut. Żółtko dobrze wymieszać z łyżką śmietany, posmarować nim chałki i posypać makiem. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować