Puree ze słodkich ziemniaków zapiekane w polewie orzechowej

5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Nie wiem jak wy ale ja jestem wielkim zwolennikiem dań z udziałem słodkich ziemniaków. Tym razem podaje przepis na puree ze słodkich ziemniaków o bardzo ciekawym lekko korzennym z nutą pomarańczy smaku w polewie orzechowej, palce lizać.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1-1,5 kg słodkich ziemniaków
    2 łyżki masła
    50 ml śmietanki
    2 łyżki cukru brązowego
    1 jajko
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Startą skórka z 1 pomarańczy
    Sok z 1/2 cytryny
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/4 łyżeczki pieprzu
    2/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/4 łyżeczki imbiru

    Polewa orzechową:
    1 szklanka siekanych orzechów pecan
    2 łyżki mąki pszennej
    20 dag roztopionego masła
    2 łyżki cukru brązowego

    Forma: naczynie żaroodporne
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanka ziemniaczana

Puree ze słodkich ziemniaków zapiekane w polewie orzechowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości, odcedzić i rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, przełożyć puree.
  • 2. Polewa orzechowa:
    Wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na puree ziemniaczane, naczynie przykryć folią aluminiową. Pieczenie w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę

Porady

Zamiast orzechów pecan możemy użyć orzechów włoskich. Ziemniaki zamiast gotować można upiec w mundurkach w piecu a następnie zblendowac.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować