PULPETY W SOSIE Z WARZYWAMI I SŁODKĄ ŚMIETANKĄ

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne pulpety w delikatnym kremowym sosie z warzywami .

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na pulpety:
    około 50 dag mięsa mielonego,
    jajko,
    wcześniej namoczona i odciśnięta kajzerka,
    sól,
    pieprz,
    majeranek,
    bazylia,
    słodka papryka,
    bułka tarta.

    Składniki na sos:
    większa marchewka,
    nieduża pietruszka,
    2 duże pieczarki,
    300 ml bulionu,
    50 ml śmietanki 30%,
    łyżka posiekanego koperku,
    sól i pieprz do smaku,
    łyżka oleju,
    łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do zagęszczenia sosu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety w sosie z warzywami i słodką śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Mięso dokładnie łączę z jajkiem, odciśniętą bułką, odrobiną bułki tartej i przyprawami, formuję pulpeciki.
    Marchewkę i pietruszkę kroję w drobną kostkę, pieczarki w półplastry.
    Mięso podsmażam na rozgrzanym oleju do lekkiego zezłocenia.
    Do garnka z mięsem wrzucam warzywa, całość zalewam bulionem, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu około 25 minut.
    Po tym czasie dodaję słodką śmietankę, gotuję razem jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
    Sos zagęszczam mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody.
    Na koniec dodaję posiekany koperek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować