Pyszne pulpety w delikatnym kremowym sosie z warzywami .
45 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na pulpety:
około 50 dag mięsa mielonego,
jajko,
wcześniej namoczona i odciśnięta kajzerka,
sól,
pieprz,
majeranek,
bazylia,
słodka papryka,
bułka tarta.
Składniki na sos:
większa marchewka,
nieduża pietruszka,
2 duże pieczarki,
300 ml bulionu,
50 ml śmietanki 30%,
łyżka posiekanego koperku,
sól i pieprz do smaku,
łyżka oleju,
łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do zagęszczenia sosu.
Pulpety w sosie z warzywami i słodką śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Mięso dokładnie łączę z jajkiem, odciśniętą bułką, odrobiną bułki tartej i przyprawami, formuję pulpeciki.
Marchewkę i pietruszkę kroję w drobną kostkę, pieczarki w półplastry.
Mięso podsmażam na rozgrzanym oleju do lekkiego zezłocenia.
Do garnka z mięsem wrzucam warzywa, całość zalewam bulionem, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu około 25 minut.
Po tym czasie dodaję słodką śmietankę, gotuję razem jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Sos zagęszczam mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody.
Na koniec dodaję posiekany koperek.
Komentarze