Pulpety w sosie koperkowym z makaronem

4.98 (175 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To proste, ale smakowite danie zawsze sprawdzi się, gdy nie mamy pomysłu na obiad.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z szynki
    1 kajzerka
    1 jajko
    pół cebuli
    sól, pieprz
    2 litry bulionu
    300ml śmietany 18%
    3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 pęczek koperku
    200g makaronu, np.kokardki
Wystaw ocenę:

4.98 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety w sosie koperkowym z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotuj pulpeciki 1. Do miski przełożyć mięso, namoczoną i odciśniętą w wodzie kajzerkę i posiekaną cebulę. Przyprawić solą, pieprzem i wyrobić na gładką masę. Wstawić na godzinę w chłodne miejsce. W garnku zagotować bulion. Z masy mięsnej formować pulpeciki i wkładać je do gotującego się wywaru. Gotować około 12-15 minut
  • 2. Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z kilkoma łyżkami ciepłego wywaru i wymieszać. Całość wlać do garnka z pulpetami i podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Na koniec umyty koperek drobno posiekać i dodać do sosu. Makaron ugotować w posolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą. Przełożyć na talerz razem z pulpecikami i sosem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować