Pulpety z mięsa z rosołu w sosie koperkowym

4.36 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pulpeciki z mięsem z rosołu, to idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowania żywności. Z sosem koperkowym będą stanowić idealny obiad. Samo przygotowanie pulpetów czy sosu nie wymaga dużo pracy i jest dość proste w wykonaniu.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2-3 udka z rosołu
    1 ugotowana marchewka z rosołu
    Kawałek ugotowanej pietruszki z rosołu
    Kawałek ugotowanego selera z rosołu
    2-3 łyżki kaszy manny
    Sól, pieprz
    Gałka muszkatołowa
    Natka pietruszki
    300-350 ml buliony warzywnego
    1 pęczek koperku
    200g śmietany 18%
    2 łyżki mąki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.36 (195 ocen)

Pulpety z mięsa z rosołu w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oddzielamy od kości, kroimy na niewielkie kawałki i razem z warzywami mielimy w maszynce. Masę wyrabiamy, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz kaszę mannę. Masę wyrabiamy i formujemy małe pulpeciki.
    Pulpety gotujemy na małym ogniu 5-7 minuty np. w rosole. Gotujemy ostrożnie, aby pulpety się nie rozpadły. Pulpety wyjmujemy łyżką cedzakową.
    Do bulionu dodajemy posiekany koperek.
    Do śmietany dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie łączymy śmietanę z bulionem i koperkiem.
    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Sos podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje.
    Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy regulować jego konsystencję dolewając wody.
    Sos koperkowy doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    Tak przygotowany sos podajemy z pulpetami i tłuczonymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować