Pulpeciki z mięsem z rosołu, to idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowania żywności. Z sosem koperkowym będą stanowić idealny obiad. Samo przygotowanie pulpetów czy sosu nie wymaga dużo pracy i jest dość proste w wykonaniu.
1 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
2-3 udka z rosołu
1 ugotowana marchewka z rosołu
Kawałek ugotowanej pietruszki z rosołu
Kawałek ugotowanego selera z rosołu
2-3 łyżki kaszy manny
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa
Natka pietruszki
300-350 ml buliony warzywnego
1 pęczek koperku
200g śmietany 18%
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Pulpety z mięsa z rosołu w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oddzielamy od kości, kroimy na niewielkie kawałki i razem z warzywami mielimy w maszynce. Masę wyrabiamy, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz kaszę mannę. Masę wyrabiamy i formujemy małe pulpeciki.
Pulpety gotujemy na małym ogniu 5-7 minuty np. w rosole. Gotujemy ostrożnie, aby pulpety się nie rozpadły. Pulpety wyjmujemy łyżką cedzakową.
Do bulionu dodajemy posiekany koperek.
Do śmietany dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie łączymy śmietanę z bulionem i koperkiem.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Sos podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje.
Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy regulować jego konsystencję dolewając wody.
Sos koperkowy doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Tak przygotowany sos podajemy z pulpetami i tłuczonymi ziemniakami.
Komentarze