Pulpeciki w jesiennym sosie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Jesień zachwyca nas feerią barw. Poniższy przepis to obraz jesieni utrwalony w rozgrzewającym, warzywnym sosie.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 600 g mięsa, szynka lub łopatka wołowa
    2 jajka
    3 łyżki kaszki orkiszowej
    sól, pieprz do smaku
    sos warzywny:
    kawałek dyni
    marchewka
    pasternak
    cebula
    mały seler (bulwa)
    seler naciowy - 3 gałązki
    pół żółtej papryki
    słoik 900 ml pomidorów pelati
    sól, pierz, papryka ostra do smaku, czosnek
    czubata łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpeciki w jesiennym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy sos: oczyszczone warzywa korzeniowe ścieramy na wiórki.Cebulę, paprykę, seler naciowy , kroimy w kawałki.Na maśle podsmażamy kolejno wszystkie warzywa, dusimy około 10 minut.Do półmiękkich warzyw dodajemy pomidory,przyprawiamy, dusimy na małym ogniu.Umyte mięso mielimy w maszynce do mięsa,dodajemy jajka, kaszkę orkiszową ,przyprawiamy do smaku.Ręce moczymy w wodzie i formujemy pulpeciki.Do gotującego sosu wkładamy pulpeciki(powinny być w nim całe zanurzone).Gdy pulpeciki wypłyną, zmniejszamy ogień, i jeszcze dusimy 10 minut.

Porady

Dodanie dyni zagęszcza sos, dlatego pod koniec gotowania trzeba delikatnie zamieszać , by sos nie przywarł.Podajemy z ryżem, makaronem,lub ulubioną kaszą.Zamiast pasternaku można użyć pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować