Pulpeciki w sosie

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Często je przygotowuje na obiad. Są doskonałym dodatkiem do kasz, ryżu, makaronu, ziemniaków.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 kg mięsa mielonego
    - 1 cebulka
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 jajka
    - ½ szkl. bułki tartej
    - przyprawa go gyrosa
    - vegeta, sól, pieprz
    - kostka rosołowa
    - 2 łyżki margaryny
    - 2,5 szkl. wody
    - 1 cebula
    -2 łyżki mąki
    - vegeta, sól, pieprz
    - liść laurowy
    - ziele angielskie
    - bułka tarta do obsypywania
    - olej
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Pulpety Sosy

Pulpeciki w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj jajka, drobno pokrojoną cebulkę, czosnek, jajka, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wyrób masę. Jeśli będzie zbyt rzadka do uformowania pulpecików, dodaj bułkę tartą. Formuj małe kuleczki, obtaczaj w bułce tartej i smaż z każdej strony na złoty kolor.
  • 2. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na patelni.
  • 3. W garnku zagotuj wodę, dodaj kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, podsmażoną cebulę i pulpeciki. Duś na wolnym ogniu przez pół godziny. W międzyczasie na patelni rozgrzej margarynę. Dodaj mąkę i zrumień. Po wystygnięciu połącz z sosem i zagotuj. Dopraw do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować