Pulpeciki po chińsku

4.48 (176 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moja rodzina uwielbia sosy w stylu chińskim które podaję z ryżem dlatego staram się wymyślać coraz nowsze połączenia oraz kombinacje smakowe.
Najbardziej przypadły nam do gustu sosy z nutą ostrości ze świeżym czosnkiem i imbirem .
Mąż szaleje za smakami curry mógł by nim doprawiam dosłownie wszystko dlatego i dwa rodzaje czyli pasta oraz curry w proszku znalazły się w warzywnym sosie.
Danie wyszło wyśmienite.Mięsne, małe pulpeciki na dwa kęsy z posmakiem musztardy zatopione w pełnym wyśmienitych warzyw i dodatków sosie nasyci i rozgrzeje nie tylko każdego smakosza kuchni chińskiej.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pulpeciki:
    500g. zmielonej łopatki wieprzowej
    1 jajko
    2 łyżki musztardy stołowej
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    3-4 łyżki bułki tartej
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
    mąka do obtoczenia pulpetów
    olej do smażenia
    Warzywa:
    450 g warzywnej mieszanki chińskiej
    2 ząbki czosnku
    3 cm świeżego imbiru
    500 ml domowego wywaru mięsnego
    2 łyżki sosu sojowego ciemnego
    2 łyżki czerwonej pasty curry
    1 łyżka sosu piri-piri
    1 łyżeczka curry w proszu
    szczypta cynamonu
    sól,pieprz
    1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej ( można pominąć jeśli odpowiada nam gęstość sosu)
    Dodatowo:
    ugotowany ryż ok. 50g. na osobę
Wystaw ocenę:

4.48 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpeciki po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpeciki po chińsku 1. Mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać musztardę i śmietanę.
    Wsypać bułkę tartą , natkę pietruszki oraz sól i pieprz.
    Wyrobić masę mięsną.
  • Pulpeciki po chińsku 2. Dłońmi formować małe pulpeciki , każdego obtaczać w mące pszennej.
  • Pulpeciki po chińsku 3. Na patelni rozgrzać olej , smażyć pulpety na rumiano.
  • Pulpeciki po chińsku 4. Do mięsa dodać mrożone warzywa , przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekany drobno imbir.
    Smażyć kolejne 5 min co jakiś czas delikatnie mieszając.
  • Pulpeciki po chińsku 5. Wlać wywar mięsny dusić miękkości warzyw.
    Doprawić sosem sojowym, piri-piri , pastą curry , oraz resztą przypraw.
  • Pulpeciki po chińsku 6. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z paroma łyżkami wody , wlewać cienkim strumieniem do sosu mieszając.
    Danie podawać na gorąco z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mieszanka chińska Warzywa Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować