Przekładaniec z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto z wiśniami:
Składniki na kruche ciasto siekamy, a następnie szybko łączymy. Dzielimy na 3 części i schładzamy. Następnie wałkujemy dwie części, wylepiamy blaszki jednakowego rozmiaru, nakłuwamy widelcem, posypujemy kaszą manną i pokrywamy wiśniami.
Ubijamy pianę z białek, stopniowo dosypując cukier. Dodajemy kisiel w proszku. Pianę dzielimy na dwie części i pokrywamy przygotowane ciasta z wiśniami. Na jeden placek ścieramy pozostałe ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C z termoobiegiem na ok 35-40 minut. W trakcie pieczenia możemy zamienić ciasta miejscami, jeśli wiemy, że nasz piekarnik lubi płatać figla i przypalać z jednym miejscu. Upieczone ciasta studzimy.
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a następnie gdy piana będzie sztywna dodajemy po łyżce cukru, do całkowitego wykorzystania. Miksujemy dodając po jednym żółtku, po czym łączymy z przesianymi mąkami i mieszamy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 25-30 minut. Studzimy.
Krem:
Połowę mleka gotujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy żółtka oraz proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące mleko. Zagotowujemy. Przestudzony budyń dodajemy stopniowo do ucieranego masła.
Przełożenie:
Placek z wiśniami - krem - biszkopt - krem- placek z wiśniami i ciastem na wierzchu- polewa (ja użyłam czekolady deserowej i niestety była zbyt gorzka, więc osłodziłam ją cukrem pudrem- Wam polecam użyć po prostu mlecznej).
Komentarze