Przekładaniec z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wbrew pozorom ciasto można szybko przygotować.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 24x36cm

    Ciasto z wiśniami:
    250g masła
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    4 żółtka
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Oraz:
    4 łyżki kaszy manny
    1 litr wiśni w syropie
    Biszkopt:
    4 jajka
    ½ szklanki drobnego cukru
    ½ szklanki mąki pszennej tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Piana:
    6 białek
    1 szklanka drobnego cukru
    Kisiel wiśniowy
    Krem:
    ½l mleka
    2 budynie wiśniowe
    ½ szklanki cukru
    2 żółtka
    300g masła
    Dodatkowo:
    2x czekolada mleczna
    100ml śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Przekładaniec z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto z wiśniami:
    Składniki na kruche ciasto siekamy, a następnie szybko łączymy. Dzielimy na 3 części i schładzamy. Następnie wałkujemy dwie części, wylepiamy blaszki jednakowego rozmiaru, nakłuwamy widelcem, posypujemy kaszą manną i pokrywamy wiśniami.
    Ubijamy pianę z białek, stopniowo dosypując cukier. Dodajemy kisiel w proszku. Pianę dzielimy na dwie części i pokrywamy przygotowane ciasta z wiśniami. Na jeden placek ścieramy pozostałe ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C z termoobiegiem na ok 35-40 minut. W trakcie pieczenia możemy zamienić ciasta miejscami, jeśli wiemy, że nasz piekarnik lubi płatać figla i przypalać z jednym miejscu. Upieczone ciasta studzimy.
    Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a następnie gdy piana będzie sztywna dodajemy po łyżce cukru, do całkowitego wykorzystania. Miksujemy dodając po jednym żółtku, po czym łączymy z przesianymi mąkami i mieszamy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 25-30 minut. Studzimy.
    Krem:
    Połowę mleka gotujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy żółtka oraz proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące mleko. Zagotowujemy. Przestudzony budyń dodajemy stopniowo do ucieranego masła.
    Przełożenie:
    Placek z wiśniami - krem - biszkopt - krem- placek z wiśniami i ciastem na wierzchu- polewa (ja użyłam czekolady deserowej i niestety była zbyt gorzka, więc osłodziłam ją cukrem pudrem- Wam polecam użyć po prostu mlecznej).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować