Warstwowe ciasto z wiśniami na biszkopcie przełożone masą czekoladową, biszkoptami i masą śmietanowo-serową. Choć nieco pracochłonne, to smakuje tak, że trudno mu się oprzeć :)
Składniki:
biszkopt: 2 jajka
3 łyżki mąki
1 łyżka (proszku) kisielu wiśniowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
Przekładaniec z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i żółtka, zmiksuj. Połącz z mąką, przesianą z proszkiem kisielowym i proszkiem do pieczenia. Przełóż do blachy o wym.25/30 cm , piecz 20 minut w 180 st.Ostudź.
2.Krem budyniowy: ugotuj budyń na mleku. Ostudź, utrzyj z masłem i cukrem pudrem. Następnie połącz z roztopioną na parze, ostudzoną czekoladą.
3.Warstwa wiśniowa: wiśnie wraz z sokiem przelej do garnuszka, zagotuj. Dodaj galaretki w proszku, odstaw do stężenia.
4.Masa śmietanowo-serowa: kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj serek i przygotowaną wg.przepisu na op.żelatynę fix. Odstaw do stężenia.
5.Na biszkopt w formie wyłóż krem budyniowy.
6.Przykryj warstwą biszkoptów a potem lekko zżelowanymi wiśniami (pół szklanki soku odłóż).
7.Wyłóż masę śmietanowo-serową, zalej resztą soku. Wstaw na min.3 godz.do lodówki a najlepiej na całą noc.
Komentarze