Czekoladowa cyganka z wiśniami

4.45 (201 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten przepis to kolejne ciasto, które przygotowała mamcia z przepisu przywleczonego z pracy od koleżanek. Lekkie, puszyste, czekoladowe ciasto przykryte słodkim kremem budyniowym i wiśniową jakby galaretką tworzy przepyszną całość. Ciacho jest niesamowicie łatwe w przygotowaniu i mega szybkie. Dżem wiśniowy śmiało możemy zamienić na inny, ulubiony smak! Truskawkowy czy owoce leśne również będą pasować idealnie! Będzie równie pysznie! Ciacho przypomina lubianą przez wielu WZetkę. Gorąco polecam!

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    (24x28 )

    BISZKOPT:

    * jajko - 8 szt

    * mąka pszenna - 8 łyżek

    * cukier - 8 łyżek

    * kakao - 3 łyżeczki

    KREM BUDYNIOWY:

    * mleko - 500 ml

    * budyń śmietankowy - 1 op

    * mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżka

    * cukier - 3 łyżki

    * masło - 200 g

    KREM WIŚNIOWY:

    * dżem wiśniowy z owocami - 500 g

    * żelatyna - 2 łyżki

    * wrzątek -2/3 szkl

    POLEWA:

    * mleczna czekolada - 200 g 

    * masło - 1 łyżka

    * mleko - 5 łyżek
Wystaw ocenę:

4.45 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Czekoladowa cyganka z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    BISZKOPT:

    Białka ubijamy na sztywno dosypując pod koniec cukier.

    Dodajemy po jednym żółtku.

    Wsypujemy mąkę przesianą z kakao - delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

    Pieczemy do suchego patyczka ( ok. 35 minut ) w 170C bez termoobiegu.

    Po wystudzeniu kroimy na 2 blaty.

    KREM BUDYNIOWY:

    Szklankę mleka gotujemy z cukrem.

    Pozostałe mleko mieszamy z mąką ziemniaczaną i budyniem, wlewamy na gotujące się mleko.

    Cały czas mieszając gotujemy kremowy budyń.

    Studzimy, po wystudzeniu dodajemy łyżka po łyżce do utartego masła.

    Wyciągamy na biszkoptowy blat, wygładzamy.

    MASA WIŚNIOWA:

    Żelatynę mieszamy we wrzątku, dodajemy dżem, dokładnie mieszamy, odstawiamy do przestudzenia.

    Tężejące wyciągamy na krem budyniowy, wygładzamy.

    Przykrywamy biszkoptem, dociskamy.

    POLEWA:

    Czekoladę rozpuszczamy na kąpieli wodnej z masłem i niewielką ilością mleka.

    Wylewamy delikatnie na ciasto, chłodzimy.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować