PRAWDZIWA WŁOSKA CARBONARA

5 (152 ocen)

  • 15 min

Bez dodatku śmietany! jak w wielu wersjach zauważyłam. Proste składniki i kilka sekretów, jak przygotować jeden z najpopularniejszych włoskich makaronów. Najbardziej znana jest wersja ze spaghetti, ale bardzo często robiona również z krótkim makaronem.

  • 15 min

Składniki:

  • na 2 porcje:

    200 g makaronu mezza rigatoni (lub spaghetti, rigatoni, penne)
    60 g lekko wędzonego boczku
    2 jajka
    4 łyżki sera Grana Padano lub parmezanu
    świeżo zmielony pieprz
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sól morska ( do gotowania makaronu)
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Prawdziwa włoska carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • boczek 1. Boczek pokroić w kosteczkę lub paseczki (jeśli ma twardą i grubą skórę, odkroić ją). Boczek wytopić (na patlni pod przykryciem),a następnie od czasu do czasu zrumienić.
  • jajka z serem 2. Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem razem z serem startym na drobnej tarce, doprawić pieprzem (nie solić!). Bardzo ważna jest konsystencja masy, musi być dość gęsta (gdy będzie za rzadka zrobi się „jajecznica”).
  • 3. W międzyczasie gotować w dużej ilości osolonej wody makaron.
  • carbonara 4. Trzymając patelnię z boczkiem na małym ogniu, dodać odcedzony, ugotowany al dente makaron i wymieszać rozgrzewając i otulając tłuszczem makaron.
  • carbonara 5. Wyłączyć ogień pod patelnią!!! , a następnie dodać roztrzepane z serem jajka i bardzo szybko wymieszać z makaronem (aż cały pokryje się masą jajeczną). Jajka nie mogą całkowicie ściąć się od gorącej patelni, jedynie trochę zgęstnieć od gorącego makaronu. Od razu podawać, posypane świeżo zmielonym pieprzem.Buon Appettito!

Porady

Z boczkiem można opcjonalnie podsmaźyć troszkę pokrojonej cebulki,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Jajka Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować