Carbonara

4.5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 10 min
  • Dla 2 osób

Moja propozycja na pyszny i szybki obiad.

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Boczek
    Makaron
    Dwa żółtka
    Parmezan
    Mielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Carbonara

Carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na palnik wrzucamy garnek z wodą i patelnię. Na patelnie wrzucamy boczek i czekamy aż się zezłoci. Do garnka wsadzamy makaron.
    No i teraz sama carbonara, do miski dwa żółka, około 100g parmezanu i do tego spora ilość mielonego pieprzu i wszystko mieszamy aż powstanie pasta. Wtedy dolewamy hohlę wody z makaronu i czekamy, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli boczek jest już złoty to tutaj również dolewamy hohlę wody i gdy większość wyparuje, dorzucamy makaron do boczku. Gdy z wody powstanie coś w rodzaju emulsji, wtedy wyłączamy palniki, chwile mieszamy i wtedy dodajemy naszą pyszną carbonarę. Pamiętajcie aby cały czas mieszać żeby nie powstała nam jajecznica.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować