Prawdziwa włoska pizza

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pizzę najlepiej przygotować na mące typ 00, ostatecznie można zastąpić typem 500, wtedy będzie bardziej "amerykańska" ;) Zapraszam wszystkich do pieczenia!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na dwie pizze 25-30 cm:
    12 g świeżych drożdży
    300 g mąki typ 00 lub 500
    180 ml ciepłej wody
    3/4 łyżki oliwy
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru

    Sos pomidorowy:
    200 g pomidorów w puszce (wraz z zalewą)
    1/2 łyżki oliwy
    1 mały ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki oregano
    1/2 łyżeczki bazylii
    szczypta soli
    szczypta cukru

    Dodatki do pizzy pikantnej:
    1 kulka mozzarelli, utartej
    1 mała cebula, pokrojona w piórka
    1 papryczka chilli, pokrojona w krążki
    5 plasterków dobrego salami

    Dodatki do pizzy łagodnej:
    1 kulka mozzarelli, utartej
    4 plastry ananasa, pokrojone w ćwiartki
    1/2 łyżeczki oregano
    ew. kilka liści świeżej bazylii

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Pizza

Prawdziwa włoska pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z przygotowanej wody odlewamy odrobinę do szklanki (około 1/4 szklanki), wsypujemy do niej łyżkę mąki, 1/2 łyżeczki cukru i pokruszone drożdże. Odstawiamy na bok na 10 minut. Następnie wsypujemy do dużej miski resztę składników na ciasto i przygotowany zaczyn. Zagniatamy minimum 15 minut. Ciasto po kilku minutach robi się bardzo sprężyste i ugniatanie staje się dziecinnie proste :) Nakrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę (np. w okolice kaloryfera).
  • 2. W między czasie zaczynamy przygotowywać sos. Wszystkie składniki Umieszczamy w garnuszku i gotujemy około 30 minut, aż sos mocno zgęstnieje. Blendujemy na gładką masę i odstawiamy na bok.
  • 3. To jest moment, w którym należy zacząć rozgrzewać piekarnik. Ustawiamy temperaturę na 250-265 stopni. Wraz z piekarnikiem nagrzewamy kamień lub blaszkę, na której będziemy piec. Blaszkę należy posmarować odrobiną tłuszczu, żeby ciasto się nie przykleiło.
  • 4. Na blat podsypany mąką wyciągamy nasze ciasto. Ugniatamy jeszcze przez chwilę i kroimy na dwie równe części. Każdą kulkę zaczynamy rozciągać lub podrzucać ;) , aż osiągnie rozmiar 25-30 cm średnicy. Nie używamy wałka, bo ciasto straci puszystość
  • 5. Przygotowany krążek kładziemy na drewnianej desce MOCNO posypanej mąką (w przeciwnym razie pizza nie zsunie się do piekarnika - uwierzcie mi na słowo :) ), smarujemy przygotowanym sosem, układamy wszystkie dodatki (w przypadku łagodnej pizzy świeże liście bazylii kładziemy już na przygotowaną pizzę) i przenosimy do piekarnika. Zsuwamy na przygotowany kamień/blaszkę. Pieczemy 10-12 minut, aż boki ładnie się zarumienią. Gotowe! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować