Prawdziwie włoska carbonara

5 (194 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne tagliatelle w kremowym sosie śmietankowym z boczkiem,oprószone pieprzem.Coś niesmaowitego i bardzo prostego jednocześnie.Przepisów na carbonarę jest mnóstwo,wypróbujcie mój,zapraszam.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron tagiatelle (szerokie wstążki): 300 gramów
    - mascarpone: 300 gramów
    - boczek wędzony (plastry): 200 gramów
    - sól (morska,gruboziarnista): 3 szczypty
    - pieprz (czarny/świeżo mielony): 2 szczypty
    - parmezan (tarty): 4 łyżki
    - oliwa: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Prawdziwie włoska carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować makaron według zaleceń producenta (10-15 minut). Najlepszy jest al dente z dodatkiem gruboziarnistej soli morskiej.Odcedzić.
  • 2. Boczek pokroić na wąskie plasterki.Na patelni rozgrzać oliwę,smażyć boczek na złoty kolor.Można wrzucić ząbek czosnku.Do boczku dodać mascarpone,szczyptę soli,wymieszać.
  • 3. Do garnka z odcedzonym makaronem wlać sos,wsypać parmezan,wymieszać,posypać pieprzem.Porcje tagliatelle rozłożyć na talerze,delikatnie oprószyć pieprzem.
  • 4. Uwaga:do mascarpone można dodać 3 żółtka,wymieszać.Przygotowuję carbonarę z dodatkiem żółtek,gdy mam dostęp do najlepszych ekologicznych jajek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować