Ciasto na bazie ciemnej czekolady z dodatkiem czekolady mlecznej i białej.
20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Na ciasto:
15 dag masła
10 dag gorzkiej czekolady
5 dag czekolady mlecznej
4 jajka
3 łyżki gorzkiego kakao
200 ml cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Na polewę:
50 ml śmietanki 30%
5 dag ciemnej kuwertury (lub czekolady)
Do dekoracji:
garść borówek amerykańskich
4 kostki białej czekolady
Do formy:
1 łyżka masła
2 łyżki mąki (lub tartej bułki)
Potrójnie czekoladowe, łatwe brownie z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę Ø 24 cm nasmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub tartą bułką.
Masło, cukier i czekoladę gorzką mieszając podgrzewać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić o wystudzenia.
Czekoladę mleczną posiekać.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Jajka roztrzepać trzepaczką, stale mieszając dodawać roztopione masło z gorzką czekoladą i cukrem, następnie przesiać mąkę, a na koniec posiekaną czekoladę mleczną, całość wymieszać, przelać do formy i wyrównać powierzchnię.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temp. 180°C.
Przygotować polewę. W rondelku rozgrzać śmietankę i połamaną kuwerturę, wymieszać do powstania jednolitej masy. Polać przestudzone ciasto.
Białą czekoladę posiekać. Udekorować ciasto borówkami i białą czekoladą kiedy polewa jeszcze nie zastygła.
Ciasto odstawić do stężenia polewy, a potem już tylko delektować się jego cudnym, czekoladowym smakiem.
Komentarze