Postna kapusta z grzybami i jałowcem

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ta kapusta jest bardzo smaczna, może znaleźć się na wigilijnym stole, może też być farszem do pierogów.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże cebule
    3-4 łyżki oleju rzepakowego
    1 kg kapusty kiszonej
    2 listki laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    1 łyżeczka owoców jałowca
    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
    duża garść suszonych grzybów leśnych
    2 łyżki powideł śliwkowych
    łyżka cukru
    łyżeczka pieprzu ziołowego
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Postna kapusta z grzybami i jałowcem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć, najlepiej na noc. Ugotować ok. 15 min. Wystudzić tak, żeby można było je bez kłopotu pokroić.
    Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, w większym garnku. Dodać do garnka kiszoną kapustę i dusić 2-3 minuty, mieszać. Kapustę zalać przegotowaną, ciepłą wodą, tak żeby była przykryta. Dodać listek, ziele, pieprz i jałowiec. Gotować ok. 20 min. Następnie dodać pokrojone grzyby wraz z wywarem w którym były gotowane. Dodać powidła, łyżkę cukru. Gotować na wolnym ogniu ok. 15min. Dodać pieprz ziołowy i sól do smaku. Jeszcze chwile zagotować. Kapusta najlepsza jest jak postoi kilka godzin w lodówce. Smaki się połączą.
    Jeśli chcemy robić pierogi, to dobrze jest pokroić kapustę.
    Smacznego.

Porady

Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna i jest taka potrzeba, to należy ją przepłukać wodą. Moja nie wymagała płukania. Jeśli kapusta jest grubo poszatkowana, to trzeba ją pokroić na mniejsze kawałki. Moja nie wymagała krojenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Kapusta Kapusta kiszona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować