REKLAMA

Postna kapusta z grzybami i jałowcem

wyświetlono: 212 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Ta kapusta jest bardzo smaczna, może znaleźć się na wigilijnym stole, może też być farszem do pierogów.

opublikowany: 13.11.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże cebule
    3-4 łyżki oleju rzepakowego
    1 kg kapusty kiszonej
    2 listki laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    1 łyżeczka owoców jałowca
    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
    duża garść suszonych grzybów leśnych
    2 łyżki powideł śliwkowych
    łyżka cukru
    łyżeczka pieprzu ziołowego
    sól do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć, najlepiej na noc. Ugotować ok. 15 min. Wystudzić tak, żeby można było je bez kłopotu pokroić.
    Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, w większym garnku. Dodać do garnka kiszoną kapustę i dusić 2-3 minuty, mieszać. Kapustę zalać przegotowaną, ciepłą wodą, tak żeby była przykryta. Dodać listek, ziele, pieprz i jałowiec. Gotować ok. 20 min. Następnie dodać pokrojone grzyby wraz z wywarem w którym były gotowane. Dodać powidła, łyżkę cukru. Gotować na wolnym ogniu ok. 15min. Dodać pieprz ziołowy i sól do smaku. Jeszcze chwile zagotować. Kapusta najlepsza jest jak postoi kilka godzin w lodówce. Smaki się połączą.
    Jeśli chcemy robić pierogi, to dobrze jest pokroić kapustę.
    Smacznego.

Porady

Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna i jest taka potrzeba, to należy ją przepłukać wodą. Moja nie wymagała płukania. Jeśli kapusta jest grubo poszatkowana, to trzeba ją pokroić na mniejsze kawałki. Moja nie wymagała krojenia.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: RedakcjaPP RedakcjaPP

Postna kapusta z fasolą

W domu rodziny Słomskich z Domaszczyna już pachnie świętami. Przygotowania idą pełną parą.

kategoria: kapusta kiszona Dania główne opublikowany: 29.05.2012 | wyświetlono: 16322 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 1
Dodane przez: JoannaG JoannaG

Kapusta postna

Lubiłam jak babcia gotowała kapustę teraz sama to robię .

kategoria: Przystawki opublikowany: 20.03.2013 | wyświetlono: 726 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE