Porzeczkowa niespodzianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopty smarujemy powidłami,łączymy ze sobą połowę układamy rzędami na blasze. Margarynę,
cukier, kakao i wodę gotujemy 5 minut. Studzimy,dodajemy jajko i 5 żółtek, mąkę
i proszek do pieczenia. Białka ubijamy i mieszamy z ciastem.Zalewamy biszkopty i pieczemy w temp. 180 °C ok. 35 minut.
Drugie ciasto robimy tak samo, wykorzystując drugą część biszkoptów. Na wierzch ciasta układamy agrest i 1.5 szklanki porzeczek. Pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut. Galaretkę krystaliczna rozpuszczamy w ilości wody podanej na opakowaniu. Studzimy. Galaretki porzeczkowe rozpuszczamy w 1.5 szklanki wody, studzimy. Serek ubijamy razem z tężejącą galaretką porzeczkowa, gdy masa zacznie tężeć przekładamy nią oba ciasta ( ciemna na spód, jasne na wierzchu)na wierzch wykładamy resztę porzeczek i tężejącą galaretkę krystaliczna.
Porady
Ciasto najlepiej studzić do następnego dnia.wtedy kroi się idealnie
Komentarze