Porzeczkowa niespodzianka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dość pracochłonne ale pyszne ciasto

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki
    50 dag małych okrągłych biszkoptów
    powidła śliwkowe
    Ciasto ciemne
    1 margaryna
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    5 łyżek wody
    6 jajek
    1,5 szkl. mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Ciasto jasne te same produktu poza kakao.
    Dodatkowo:
    1 kg czarnych porzeczek
    3 galaretki krystalicznie
    3 galaretki porzeczkowa
    1 kg serka truskawkowego
    1.5 szklanki agrestu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Porzeczkowa niespodzianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopty smarujemy powidłami,łączymy ze sobą połowę układamy rzędami na blasze. Margarynę,
    cukier, kakao i wodę gotujemy 5 minut. Studzimy,dodajemy jajko i 5 żółtek, mąkę
    i proszek do pieczenia. Białka ubijamy i mieszamy z ciastem.Zalewamy biszkopty i pieczemy w temp. 180 °C ok. 35 minut.
    Drugie ciasto robimy tak samo, wykorzystując drugą część biszkoptów. Na wierzch ciasta układamy agrest i 1.5 szklanki porzeczek. Pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut. Galaretkę krystaliczna rozpuszczamy w ilości wody podanej na opakowaniu. Studzimy. Galaretki porzeczkowe rozpuszczamy w 1.5 szklanki wody, studzimy. Serek ubijamy razem z tężejącą galaretką porzeczkowa, gdy masa zacznie tężeć przekładamy nią oba ciasta ( ciemna na spód, jasne na wierzchu)na wierzch wykładamy resztę porzeczek i tężejącą galaretkę krystaliczna.

Porady

Ciasto najlepiej studzić do następnego dnia.wtedy kroi się idealnie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować