Frużelina porzeczkowa

  • wyświetlono: 1479 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Kiedyś robiłam tylko soki lub dżemy z porzeczek, teraz więcej robię frużeliny, uwielbiam owoce w żelu, którymi przekładam ciasta.

danusia19671
  • 15 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

czarna porzeczka - 4 kg
żelatyna - 14 łyżeczek
woda do żelatyny - 1 szkl
cukier - 3 szkl
mąka ziemniaczana - 15 łyżeczek
woda do mąki - 1 szkl i 5 łyżek
cytryna - 1 szt

Sposób przygotowania przepisu:

Frużelina porzeczkowa

  • 1. Porzeczki odszypułkować, opłukać, przełożyć do dużego garnka.
    Cytrynę sparzyć, wycisnąć sok, dodać do owoców.
    Gotować na wolnym ogniu, kilka minut.
  • 2. Następnie ciągle mieszając dodać cukier, gotować.
    Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia.
    Mąkę wymieszać z wodą, wlać do gotujących owoców, zagotować.
    Zdjąć garnek z ognia, dodać napęczniałą żelatynę, szybko wymieszać.
    Gorącą frużelinę nalewać do słoików, odstawić do góry dnem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

porzeczkiowocePrzetworydżemyfrużelina

Komentarze

Podobne przepisy

Frużelina wiśniowa

Dodane przez: ewamoc

Frużelina wiśniowa

Frużelina urzekła gości oraz moich...

Frużelina wiśniowa

Dodane przez: anamarisworld

Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa - Idealna do...

Frużelina owocowa

Dodane przez: akrobatka22

Frużelina owocowa

Mroźne, zimowe popołudnie i ogromna...

image-1nksdct

Dodane przez: LenaGotuje

Frużelina wiśniowa

Frużelinę wiśniową możemy użyć...

Frużelina truskawkowa.

Dodane przez: zielony liść

Frużelina truskawkowa.

Domowa frużelina o konsystencji...

Frużelina z czereśni

Dodane przez: Gregorhspeed

Frużelina z czereśni

Czereśni w tym roku sporo. Można...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE