Tęczowa niespodzianka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tęczowy tort to super prezent na każde urodziny. Niby takie zwykłe ciasto, ale gdy się przekroi wyłania się magiczna tęcza. Wzięłam ten przepis z internetu i sama go wypróbowałam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto (6 blatów):

    226 g masła
    220 g drobnego cukru do wypieków
    5 białek
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    375 g mąki pszennej
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki soli
    355 ml mleka

    Krem z bitej śmietany i mascarpone:

    900 ml śmietany kremówki (36%), schłodzonej
    250 g serka mascarpone, schłodzonego
    kilka łyżek cukru pudru, do smaku
    ekstrakt waniliowy lub cytrynowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Tęczowa niespodzianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać, odłożyć.

    Masło i cukier umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować do połączenia. Dodać ekstrakt i zmiksować.

    Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche mieszając rózgą kuchenną lub szpatułką tylko do połączenia się składników.

    Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy.

    Ciasto przełożyć do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek o średnicy 21 cm do 23 cm) i piec około 18 - 20 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
  • 2. Krem:
    Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera (wszystko razem) i ubić do powstania gęstego kremu. Pod sam koniec ubijania dodać wybrany ekstrakt.
  • 3. Wykonanie:
    Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem: blat fioletowy położyć na paterze i posmarować kremem, następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym. Wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym. Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.

Porady

Uwaga: ciasto jest wilgotne, dlatego nie warto już go nasączać. Używamy barwników w żelu, barwniki w płynie się nie nadają. Do każdej części ciasta dodałam około 1 - 1,5 ml barwnika (bardzo mało). Użyłam barwników firmy Sugarflair, bardzo dobre są również barwniki Wiltona (żele w kubeczku, nie w tubce do dekoracji). Pomyślcie o tym, by nie kupować wszystkich 6 kolorów, ponieważ żele są ogromnie wydajne. Wystarczy kupić podstawowe kolory: żółty, niebieski, czerwony. Kolor drugorzędny czyli pomarańczowy można otrzymać mieszając odrobinę żółtego i czerwonego, kolor fioletowy - mieszając czerwony i niebieski, wreszcie zielony - mieszając niebieski i żółty. Kolor ciasta po dodaniu barwnika zazwyczaj nie odzwierciedla koloru po upieczeniu. Kolory po upieczeniu wychodzą bardziej żywe i ciemne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować