Ciasto porzeczkowa biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka wybić, posolić do smaku, dodać cukier ubić na sztywną masę. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Delikatnie wymieszać, wylać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić.
Żelatynę zalać ½ szklanki zimnej wody. Podgrzewać aż się rozpuści. Przestudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać ser, wymieszać. 1 szklankę porzeczki rozgotować, przetrzeć przez gęste sito, dodać do musu 2 łyżki cukru, zagotować, schłodzić. Dodać do sera ze śmietaną, wymieszać. Na końcu dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Wylać na ciasto. Schłodzić. Pozostałe porzeczki dokładnie oczyścić, wyłożyć na wierzch, lekko wcisnąć w masę. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, gęstniejącą wylać na ciasto z poprzeczkami. Schłodzić, najlepiej przez cała noc.
Porady
1.do ciasta zamiast serka można dodać jogurt grecki.
Komentarze