Pomidorowe risotto z boczkiem, cukinią i szparagami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Idealnie kremowe z mnóstwem warzyw, teraz na straganach zaczynają pojawiać się szparagi więc dodajemy je do dania.
W wersji pomidorowej, jest wyraziste w smaku i doskonale skomponowane, potrawa jest sycąca i doskonale sprawdzi się zamiast dwudaniowego obiadu.

Risotto robię często gdy zostaje mi niedzielny rosół , tym sposobem nic się u mnie nie marnuje .

Jedno z dań które domownicy jedzą z wielkim apetytem i zawsze są zadowoleni.

  • 35 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dag ryżu arborio
    20 dag wędzonego chudego boczku
    200 ml białego wytrawnego wina
    ½ kg szparagów zielonych
    1 czerwona papryka
    2 pomidory najlepiej malinowe
    1 cukinia
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
    1 litr wywaru drobiowego lub warzywnego
    2 łyżki oliwy
    2 -3 łyżki masła
    Sól morska do smaku lub jarzynka
    Świeżo mielony pierz do smaku
    Ser parmezan lub grana padano do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Pomidorowe risotto z boczkiem, cukinią i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek wędzony pokroić na cienkie paseczki, cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę.
    Na dużą głębszą patelnię wrzucić boczek i podsmażyć aż wytopi się tłuszcz, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć chwilę, dodać koncentrat pomidorowy, przesmażyć całość aż zabulgocze, wsypać suchy ryż, dodać oliwę i masło po dwóch minutach zalać winem, dusić do odparowania wina.

    Następnie oddać pokrojoną w kostkę paprykę i umyte i pokrojone na kawałki zielone szparagi. Wywar warzywny lub drobiowy, znakomicie w tej potrawie sprawdzi się też rosół, doprowadzić do wrzenia, wlewać stopniowo, partiami po jednej chochli wywar, każda następną chochlę wlewać jak wchłonie ryż.
  • 2. W trakcie gotowania dodać pokrojone pomidory i cukinię, całość gotować często mieszając aż ryż zrobi się miękki. Zajmuje to około 20-25 minut.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać ze startym parmezanem, natychmiast podawać, gorące.

    Można posypać posiekaną bazylią lub natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Pomidor Ryż Szparagi Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować