Pomarańczowo-orzechowe makaroniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywna pianę z jedną łyżeczka cukru. Ubijać ok 10 min.
Dodać cukier i mieszankę orzechów - delikatnie wymieszać z białkiem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia .Przy pomocy rękawa cukierniczego z szeroką okrągłą końcówką wyciskać porcje masy ( kółka o śr 3 cm , mniej więcej jednakowej wielkości) Blachę odstawić na 30 min, żeby makaroniki lekko wyschły, do momentu jak po dotknięciu palec nie będzie zostawiał śladu. Piekarnik dobrze rozgrzać do temp 140 stC z termoobiegiem. Makaroniki piec ok 20 min. (z wierzchu mają być chrupiące w środku wilgotne) Odstawić do wystygnięcia.
2.Krem: Masło porządnie utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać migdały , skórkę i sok z pomarańczy. Dokładnie zmiksować.
Jeden makaronik smarować i przykrywać drugim.
Jeżeli chcemy żeby były kolorowe do masy , bądź makaroników dodać trochę barwnika. Nadaje to rewelacyjny efekt i ciekawie wygląda
Komentarze