Pomarańczowo-orzechowe makaroniki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mała rzecz a cieszy. Kolorowe makaroniki są łatwe w przygotowaniu i potrafią sprawić wiele radości.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - białka: 3 sztuki
    - cukier puder: 200 gramów
    - migdały, orzechy włoskie mielone: 120 gramów
    - cukier brązowy: 1 łyżeczka
    KREM:
    - masło miekkie: 120 gramów
    - cukier puder: 70 gramów
    - mielone migdały: 60 gramów
    - skórka i sok z pomarańczy (2 łyżki soku): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pomarańczowo-orzechowe makaroniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywna pianę z jedną łyżeczka cukru. Ubijać ok 10 min.
    Dodać cukier i mieszankę orzechów - delikatnie wymieszać z białkiem.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia .Przy pomocy rękawa cukierniczego z szeroką okrągłą końcówką wyciskać porcje masy ( kółka o śr 3 cm , mniej więcej jednakowej wielkości) Blachę odstawić na 30 min, żeby makaroniki lekko wyschły, do momentu jak po dotknięciu palec nie będzie zostawiał śladu. Piekarnik dobrze rozgrzać do temp 140 stC z termoobiegiem. Makaroniki piec ok 20 min. (z wierzchu mają być chrupiące w środku wilgotne) Odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Krem: Masło porządnie utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać migdały , skórkę i sok z pomarańczy. Dokładnie zmiksować.
    Jeden makaronik smarować i przykrywać drugim.

    Jeżeli chcemy żeby były kolorowe do masy , bądź makaroników dodać trochę barwnika. Nadaje to rewelacyjny efekt i ciekawie wygląda
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Cukier puder Migdały Orzechy Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować