Owocowe babeczki pod kruszonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło lekko ucieramy z cukrem. Dosypać mąkę i kaszkę ciągle ucierając. Żółtka roztrzepać z wodą i dolać do mieszaniny. Wszystko dokładnie ugnieść i odstawić do lodówki na ok 1h.
2.Kruszonka:
Masło roztopić. Wszystkie sypkie składniki wymieszać. Zalać je masłem, dolać aromat i dokładnie wymieszać.
3.Śliwki pokroić w kosteczkę i wymieszać z borówkami. Owoce wymieszać z mąką kukurydzianą i cukrem.
4.Wysmarować masłem 25 foremek do muffinek. Piekarnik rozgrzewamy do 160ºC. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrajamy z niego kółka o śr ok 6 cm.(zależy od wielkości foremek). Wykładamy nimi przygotowane foremki dociskając ciasto dokładnie do dna i do boków. Pieczemy ok 10-12 min.
Po tym czasie wyciągamy babeczki z piekarnika i nadziewamy je owocami. Następnie każdą posypujemy kruszonką . Podwyższamy temp piekarnika do 200ºC. Pieczemy babeczki przez kolejne 15 min, aż owoce zmiękną i kruszonka stanie się złocista.
Komentarze