Owocowe babeczki pod kruszonka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Moja owocowa propozycja na lato.Bardzo dobrze pasują do lodów lub maślanki.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto:
    350g mąki
    150g masła
    1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
    2/3 szklanki cukru
    2 łyżki wody
    3 żółtka

    Kruszonka:
    140g masła
    70g mąki
    60g płatków owsianych
    40g migdałów
    40g herbatników
    50g cukru
    10g sezamu
    25g ziaren słonecznika
    10g wiórków kokosowych
    kilka kropel aromatu śmietankowego
    1 łyżeczka cynamonu

    + 300g borówek amerykańskich
    300g dojrzałych śliwek
    30g mąki kukurydzianej
    30g cukru wanilinowego
    25 szt malin do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Babeczki Babeczki

Owocowe babeczki pod kruszonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło lekko ucieramy z cukrem. Dosypać mąkę i kaszkę ciągle ucierając. Żółtka roztrzepać z wodą i dolać do mieszaniny. Wszystko dokładnie ugnieść i odstawić do lodówki na ok 1h.
  • kruszonka 2. Kruszonka:
    Masło roztopić. Wszystkie sypkie składniki wymieszać. Zalać je masłem, dolać aromat i dokładnie wymieszać.
  • nadzienie owocowe 3. Śliwki pokroić w kosteczkę i wymieszać z borówkami. Owoce wymieszać z mąką kukurydzianą i cukrem.
  • babeczki 4. Wysmarować masłem 25 foremek do muffinek. Piekarnik rozgrzewamy do 160ºC. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrajamy z niego kółka o śr ok 6 cm.(zależy od wielkości foremek). Wykładamy nimi przygotowane foremki dociskając ciasto dokładnie do dna i do boków. Pieczemy ok 10-12 min.
    Po tym czasie wyciągamy babeczki z piekarnika i nadziewamy je owocami. Następnie każdą posypujemy kruszonką . Podwyższamy temp piekarnika do 200ºC. Pieczemy babeczki przez kolejne 15 min, aż owoce zmiękną i kruszonka stanie się złocista.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować