Różowe makaroniki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Makaroniki na bezie francuskiej to ciastka o sprawdzonym wielokrotnie przepisie.Polecam i życzę smacznego.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 120g białka
    110g migdały mielone
    210g cukier kryształ
    3 łyżki kakao lub barwniki w żelu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Różowe makaroniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaroniki 1. Migdały i cukier puder mieszamy aż się połączą,przesiewamy przez drobne sito.

    Do miski wlewamy białka o temp.pokojowej i ubijamy na sztywną pianę ,dodajemy cukier kryształ i nadal ubijamy aż piana będzie sztywna ,gęsta i błyszcząca.
    Masę z białek łączymy z migdałami i cukrem pudrem w trzech turach ,cały czas delikatnie mieszając .Początkowo masa będzie matowa i gęsta.Masa będzie robiła się coraz rzadsza w czasie mieszania.
    Masa jest gotowa do szprycowania gdy jest błyszcząca i lekko spływa z łyżki.

    Przekładamy masę do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskamy masę o śr ok.3 cm na specjalną formę silikonową do makaroników.Po wyciśnięciu makaroników uderzamy lekko blachą o blat w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza.

    Makaroniki odstawiamy na dobre 60 minut ,aż wyschną .
    Przy dotknięciu mają się nie kleić do palca i są matowe.
    Wypiek ciasteczek przeprowadzamy w temp.140-150 stopni bez termoobiegu i pieczemy ok 20-25 minut .
    Po upieczeniu muszą całkowicie wystygnąć i dopiero ściągamy z formy do przekładania nadzieniem.

    NADZIENIE CZEKOLADOWE:

    100 g ŚMIETANKA 30 %
    200g CZEKOLADA

    Śmietankę zagotować nie mieszając następnie dodać czekoladę i wymieszać na jednolitą masę .
    Gotową masę wyciskamy z worka cukierniczego na makaroniki i łączymy w całość.
    Makaroniki są gotowe do jedzenia po min 2 godzinach leżakowania w lodówce

Porady

MAKARONIKI SĄ ROBIONE TECHNIKA FRANCUSKA (BEZA FRANCUSKA) NIE WYMAGANE JEST SPORZĄDZANIE SYROPU CUKROWEGO O TEMP 118 STOPNI. TEMPERATURA PIECZENIA 140-150 GDY PĘKAJĄ ZMNIEJSZYĆ TEMPERATURE

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Mielenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować