MAKARONIKI ORZECHOWE W LŻEJSZEJ WERSJI

0 (0 ocen)

Moja starsza córcia porwała kilka sztuk z talerzyka zanim zdążyłam je przełożyć dżemem i stwierdziła,że pyszne są. Chyba to najlepsza rekomendacja dla tych drobiazgów, pomimo,że nie są tak idealne w kształcie jak klasyczne makaroniki:) ale pięknie zapraszam:)

Składniki:

  • 2 białka-jajka rozm. M
    115 g orzechów włoskich łuskanych
    100 g ksylitolu
    szczypta soli
    2-3 łyżki dżemu malinowego niskosłodzonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Makaroniki

Makaroniki orzechowe w lżejszej wersji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1le50cj 1. Białka schłodzić. Orzechy przełożyć do blendera, dodać 80 g ksyliolu. Zmielić drobno. Co jakiś czas wyłączyć urządzenie, pozwolić ostygnąć i dopiero kontynuować mielenie ( chcemy mieć zmielone orzechy a nie masło orzechowe). Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie po łyżeczce dodawać pozostały ksylitol.Mieszać do rozpuszczenia cukru.
  • image-1ntplun 2. Następnie dodać zmielone orzechy i mieszać do połączenia składników.
  • image-0e0warp 3. Za pomocą szprycy lub łyżki nakładać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odłożyć na 30 minut, aby ciasteczka lekko obeschły. Piekarnik rozgrzać do 150 st i piec około 15-17 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjąć blachę z piekarnika, zostawić ciasteczka do całkowitego ostygnięcia. Następnie ostrożnie zdjąć ciasteczka z papieru. Na połowę ciasteczek nałożyć po odrobinie dżemu malinowego. Przykryć je pozostałymi ciasteczkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować