Półfrancuskie rurki z domowym kremem budyniowym

3.91 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Na podwieczorek polecam rurki z kremem budyniowym. Krem oczywiście domowy na żółtkach. Najlepiej utrzeć go z prawdziwym masłem. Ciasto na rurki mam niezawodne, zawsze się udają. Upieczcie takie.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 jajka
    25 dag masła lub margaryny
    50 dag mąki tortowej
    1 szklanka śmietany 18 %

    Na krem:
    4 żółtka
    500 ml mleka
    2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
    2 cukry waniliowe
    25 dag masła lub margaryny
    cukier puder według uznania, u mnie 4 lekko kopiaste łyżki

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do podsypania stolnicy
    cukier puder do oprószenia rurek
Wystaw ocenę:

3.91 (11 ocen)

Zobacz również:

Rurki

Półfrancuskie rurki z domowym kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej godzinę.
  • 2. Pieczenie: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wycinamy długie paski, o szerokości około 2 cm, nawijamy na metalowe foremki do pieczenia rurek. Foremki można posmarować za pomocą pędzelka olejem, ja nie smarowałam, upieczone rurki ładnie zdejmowały się z foremek. Następnie ciasto zawijamy na foremki i układamy na blaszkach niczym nie wyłożonych i nie posmarowanych. Rurki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia się. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy.
  • 3. Krem: W szklance mleka roztrzepujemy żółtka i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy w garnku z cukrami waniliowymi, do gotującego wlewamy masę żółtkową, najlepiej przez gęste sito żeby krem był gładki, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń przekładamy do miseczki i studzimy, ja studzę w temperaturze pokojowej i często mieszam, wtedy nie mam grudek. Żeby przyspieszyć studzenie kremu można dać go do lodówki. Masło lub margarynę w takiej samej temperaturze jak ugotowany budyń ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, pamiętajmy, żeby masło i budyń miały taką samą temperaturę, inaczej krem może się zwarzyć. Ucieramy aż krem będzie puszysty.
  • 4. Napełnianie rurek: Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim rurki.
  • 5. Podanie: Rurki oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 mi. Z tej receptury wychodzi około 50-60 rurek, w zależności jak grubo rozwałkujemy ciasto i ile go nawiniemy na foremki. Najlepiej smakują na drugi, trzeci dzień gdy trochę zmiękną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować