Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym

4.5 (152 ocen)

W większości cukierni można kupić takie rurki. Ale mając foremki można sobie upiec samemu. Z nadzieniem można eksperymentować.

Składniki:

  • Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym - SKŁADNIKI:

    500 g mąki pszennej typ 500
    250 g masła
    250 ml śmietany kwaśnej gęstej
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 białko
    cukier do obtoczenia

    Krem budyniowy:
    0,5 l mleka
    1 budyń waniliowy
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    4 żółtka
    1 łyżeczka mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka soku z cytryny
    200 g masła

Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki Krem Krem budyniowy

Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesypać na stolnicę dodać cukier waniliowy, zimne masło pokrojone w kostkę, śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3-4 mm i długości około 40 cm. Pokroić na paski o szerokości około 2 cm. Paskami ciasta owinąć foremki na rurek, posmarować białkiem i obtoczyć w cukrze. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach około 25 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu zdjąć foremki i studzić na metalowej kratce. Krem budyniowy:w szklance mleka zmiksować żółtka, budyń i obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami, wlać zmiksowane mleko i mieszając, zagotować. Budyń nakryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Gotowym kremem za pomocą worka cukierniczego i metalowej szprycy napełnić rurki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować