Półfrancuskie ciastka z budyniem

  • wyświetlono: 327 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Takie pyszne i bardzo proste w wykonaniu półfrancuskie ciastka polecam Wam na podwieczorek. Warstwowe ciasto, galaretkowy budyń i mnóstwo pachnących borówek prosto z krzaczka. Biegnijcie do kuchni jeszcze zdążycie zrobić, zamiast borówek mogą być inne owoce np. maliny i malinowa galaretka do budyniu. Przepis bardzo polecam. Zapraszam :)

bgg (Kopiowanie)
  • 20 porcje
  • 12min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
1 jajko
pół szklanki śmietany 12 %

Krem:
1 galaretka o smaku owoce leśne
500 ml mleka
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka )

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do oprószenia ciastek
dowolna ilość borówek amerykańskich

Sposób przygotowania przepisu:

Półfrancuskie ciastka z budyniem

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Następnie układamy ja blaszkach do pieczenia ( blaszek niczym nie wykładamy ) i pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone kwadraty dokładnie studzimy.
  • 2. Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia, następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku i energicznie mieszamy, aż się cała rozpuści. Tak przygotowany krem odstawiamy na kilka minut do lekkiego przestygnięcia.
  • 3. Przekładanie: Kwadraty ciasta przekładamy letnim kremem i oprószamy obficie cukrem pudrem. Dekorujemy borówkami ( wcześniej umytymi i osuszonymi ).
  • 4. Podanie: Podajemy i smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 16- 20 przełożonych ciastek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastkaDeserna słodkobudyńciasteczkapodwieczorekPoczęstunekz budyniempółfrancuskie ciastka

Komentarze

Podobne przepisy

Ciastka cynamonowe półfrancuskie

Dodane przez: Goszka

Ciastka cynamonowe półfrancuskie

Ciasteczka półfrancuskie o smaku...

Ciastka francuskie z budyniem i owocami

Dodane przez: LenaGotuje

Ciastka francuskie z budyniem i owocami

Kruche słodkości z budyniem i owocami...

Pyszne ciastka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Półrancuskie ciastka z malinowym budyniem

Niby proste ciastka, ale jak pyszne,...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Ciastka półfrancuskie ze śliwkami

Szybkie do zrobienia ciasteczka,...

Półfrancuskie ciastka z cukrem

Dodane przez: kada

Półfrancuskie kwiatuszki z cukrem

Klasyczne, proste, wprost rozpływają...

Ciastka francuskie z budyniem czekoladowym i gruszką

Dodane przez: Ania321

Ciastka francuskie z budyniem czekoladowym...

Chrupiące ciastka francuskie nadziane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE