ciastka półfrancuskie

  • wyświetlono: 387 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

lekkie ciastka do kawy lub herbaty

  • 35 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
35 dag masła
3 żółtka
1/2 szkl. śmietany kwaśnej
trochę soli

Sposób przygotowania przepisu:

ciastka półfrancuskie

  • ciastka półfrancuskie1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnie ciasto rozwałkować, pokroić na paski o grubości 2 cm. , paski pokroić po skosie tak,aby wyszły romby, posmarować zimną wodą i włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na ok 15-20 minut aż się zarumienią. Ciastka polukrować. Lukier można przygotować wlewając do szklanki trochę zimnego mleka i cukru pudru aby powstała dość gęsta masa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kwaśna śmietana

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasteczka półfrancuskie

Dodane przez: Beata07

Ciasteczka półfrancuskie

Tym razem mój wybór padł na półfrancuskie...

Półfrancuskie ciastka z cukrem

Dodane przez: kada

Półfrancuskie kwiatuszki z cukrem

Klasyczne, proste, wprost rozpływają...

Półfrancuskie grzebyki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Półfrancuskie grzebyki

Smakowite drożdżowe ciasteczka,...

rogaliki półfrancuskie (trzyskładnikowe)

Dodane przez: babka w formie

rogaliki półfrancuskie (trzyskładnikowe)

Pyszne rogaliki z półfrancuskiego...

Ciasteczka półfrancuskie

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasteczka półfrancuskie

Idealne na tzw. "czarną godzinę"...

Ciasteczka półfrancuskie z dziurką

Dodane przez: rena123

Ciasteczka półfrancuskie z dziurką

Pyszne ciasteczka, posypane przed...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE