ciastka półfrancuskie

2 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

lekkie ciastka do kawy lub herbaty

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    35 dag masła
    3 żółtka
    1/2 szkl. śmietany kwaśnej
    trochę soli
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciastka półfrancuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciastka półfrancuskie 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnie ciasto rozwałkować, pokroić na paski o grubości 2 cm. , paski pokroić po skosie tak,aby wyszły romby, posmarować zimną wodą i włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na ok 15-20 minut aż się zarumienią. Ciastka polukrować. Lukier można przygotować wlewając do szklanki trochę zimnego mleka i cukru pudru aby powstała dość gęsta masa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwaśna śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować