Szybkie do zrobienia ciasteczka, ze śliweczką w środku. Oblane lukrem lub osypane cukrem pudrem, palce lizać.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 szklanki mąki plus do podsypania
2 dag. drożdży
1 kostka masła
2 jajka
pół szklanki gęstej śmietany
szczypta soli
łyżka cukru
Lukier:
sok z 1 cytryny
6 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
blacha wyłożona papierem do pieczenia
pół kg. śliwek
Ciastka półfrancuskie ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże posypuje cukrem, dodaje śmietanę, mieszam. Do mąki dodaje przygotowane drożdże, jajka,sól i masło, zagniatam ciasto, zawijam w folię aluminiową i kładę na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto podsypuję mąką, zagniatam, wałkuje na pół centymetra grubości placek. Wycinam foremką koła, kładę pół śliwki-pozbawionej pestki, robię pierożek. Układam na blasze, piekę 15 minut w temp. 200 stopni.
2.Jeszcze ciepłe ciastka posypuję cukrem pudrem lub polewam lukrem utartym z sok i cukru pudru.
Komentarze