Ciastka półfrancuskie ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie do zrobienia ciasteczka, ze śliweczką w środku. Oblane lukrem lub osypane cukrem pudrem, palce lizać.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki plus do podsypania
    2 dag. drożdży
    1 kostka masła
    2 jajka
    pół szklanki gęstej śmietany
    szczypta soli
    łyżka cukru
    Lukier:
    sok z 1 cytryny
    6 łyżek cukru pudru
    Dodatkowo:
    blacha wyłożona papierem do pieczenia
    pół kg. śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciastka półfrancuskie ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Drożdże posypuje cukrem, dodaje śmietanę, mieszam. Do mąki dodaje przygotowane drożdże, jajka,sól i masło, zagniatam ciasto, zawijam w folię aluminiową i kładę na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto podsypuję mąką, zagniatam, wałkuje na pół centymetra grubości placek. Wycinam foremką koła, kładę pół śliwki-pozbawionej pestki, robię pierożek. Układam na blasze, piekę 15 minut w temp. 200 stopni.
  • jk 2. Jeszcze ciepłe ciastka posypuję cukrem pudrem lub polewam lukrem utartym z sok i cukru pudru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (200 ocen)

Ciastka półfrancuskie

To może cię zainteresować