Półfrancuskie rożki z budyniem

5 (181 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Polecam bardzo pyszne półfrancuskie rożki. Idealne na podwieczorek. Po za czasem oczekiwania przygotowuje je się bardzo szybko. Wielowarstwowe ciasta w połączeniu z budyniem to bardzo pyszne połączenie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    25 dag masła lub margaryny
    1 jajko
    pół szklanki śmietany 12 %

    Budyń:
    2 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )
    4 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    cukier puder do oprószenia rożków
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Półfrancuskie rożki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.
  • 2. W połowie mleka rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń studzimy.
  • 3. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty. Na każdy nakładamy po porcji budyniu, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.
  • 4. Tak przygotowane rożki układamy na blaszce ( niczym nie wyłożonej ) i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia.
  • 5. Upieczone rożki studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.

Porady

Z przepisu wychodzi dwie spore blaszki rożków. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować